Θεσσαλονίκη: Σε απέραντη χαβούζα έχει μετατραπεί η περιοχή των Λαχανόκηπων

Οι εικόνες τις οποίες κατέγραψε ο φακός της Voria.gr περιδιαβαίνοντας την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές – Τι λέει ο δήμος.

Σε έναν απέραντο μπαζότοπο έχει μετατραπεί η περιοχή των παλιών Λαχανόκηπων στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχή η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό πνεύμονα για το πολεοδομικό συγκρότημα, έχει παραδοθεί στην απόλυτη εγκατάλειψη. Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει ερείπια.

Κουφάρια παλιών εργοστασίων και βυρσοδεψείων, σκουριασμένα βαγόνια και αυτοκίνητα, τα περισσότερα κλεμμένα, μπάζα και απορρίμματα κάθε λογής, ακόμη και επικίνδυνα απόβλητα. Κι από κοντά και κάθε μορφής παραβατικότητα· παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ουσιών, πορνεία και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Ένα δυνητικά κέντρο επιχειρηματικότητας, έχει μετατραπεί σε κέντρο παραβατικότητας και σε μια απέραντη χαβούζα.

Η περιοχή των Λαχανόκηπων οφείλει το όνομά της στο ότι πριν από περίπου έναν αιώνα στα εύφορα εδάφη της καλλιεργούνταν λαχανικά και κηπευτικά. Σταδιακά άλλαξε ο χαρακτήρας της, εξ αιτίας της εγκατάστασης βιομηχανιών και δραστηριοτήτων με πολύ έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως οι βιομηχανίες πετρελαιοειδών και τα βυρσοδεψεία. Πρόκειται για μια περιοχή δύο χιλιάδων και πλέον, στρεμμάτων η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Το σημείο της είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ τη διασχίζει και η ΠΑΘΕ. Παράλληλα, απέχει μια ανάσα από το λιμάνι και σε κοντινή απόσταση και από το κέντρο της πόλης.

Για όλους αυτούς τους λόγους είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς προτάσεις ώστε να εγκατασταθούν εκεί σημαντικές αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία επιχειρηματικού πάρκου, αλλά και η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης. Τίποτε απ’ αυτά όμως δεν προχώρησε. Η μία δημοτικά αρχή μετά την άλλη, εξαγγέλλει μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία παραμένουν επί χάρτου και στην πορεία εγκαταλείπονται. Μόνιμη δικαιολογία είναι η έλλειψη πόρων. Όμως, εάν για την ανάπτυξη της περιοχής, εκτός των σοβαρών ρεαλιστικών προτάσεων, απαιτούνται πράγματι και πόροι, για την προστασία της και την αποτροπή της μετατροπής της σε μία απέραντη χωματερή, θα αρκούσε απλώς η ύπαρξη πολιτικής βούλησης.

Μπάζα και επικίνδυνα απόβλητα

Οι εικόνες τις οποίες κατέγραψε ο φακός της Voria.gr περιδιαβαίνοντας την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές. Θα εστιάσουμε σήμερα μόνον σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε μία μόνο από τις πολλές παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στου Λαχανόκηπους. Αφορά την παράνομη απόθεση μπάζων, αποβλήτων και απορριμμάτων όλων των ειδών. Τα περισσότερα τα εντοπίσαμε σε σημείο μάλιστα που είναι να απορεί κανείς με το θράσος των επιτήδειων, καθώς βρίσκεται παραπλεύρως του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ, σε μικρή σχετικά απόσταση από το σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία».

Οι επιτήδειοι το έχουν μετατρέψει σε χωματερή. Υπάρχουν εκεί μπάζα (σκυρόδεμα, τούβλα κ.λπ.), άλλα σε ειδικές σακούλες, που σημαίνει ότι προέρχονται από εργασίες ανακαίνισης σε περιοχή εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, άλλα χύμα, τα οποία ξεφορτώθηκαν κατ’ ευθείαν από φορτηγό. Υπάρχουν επίσης σίδερα, παλιά έπιπλα, ξύλα, απόβλητα από γεωργικές και κηπευτικές εργασίες, απόβλητα από υδατοκαλλιέργειες (όστρακα κ.λπ.), ακόμη και οικιακά σύμμεικτα απορρίμματα.

Οι επιτήδειοι έχουν αποθέσει επίσης παλιά ελαστικά, από μικρά και μεγάλα οχήματα, μπαταρίες αυτοκινήτων, παλιά άσφαλτο, εμποτισμένη με πίσσα, υλικά παλαιών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο, χώματα, πλαστικά και γυαλί και φυσικά διάσπαρτες χρησιμοποιημένες σύριγγες, ακόμη και μάσκες για την προστασία από την πανδημία. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ο όγκος των αποβλήτων σε αυτό το σημείο υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες κυβικά μέτρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου πεντακόσια με εξακόσια φορτηγά αποβλήτων. Κανονική φάμπρικα δηλαδή.

Τι λέει ο δήμος

Το πρόβλημα είναι σε γνώση τόσο του δήμου Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται η περιοχή, όσο και της Περιφέρειας. «Το γνωρίζουμε, έχουμε κάνει αυτοψία δύο και τρεις φορές, και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την αστυνομία», αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης. Σημειώνει, δε, πως η περιοχή έχει καθαριστεί δύο φορές από το δήμο και την Περιφέρεια και πριν από έξι μήνες και από την Εγνατία οδό, «αλλά βλέπετε ότι και πάλι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα σε έναν διαγωνισμό, προϋπολογισμού περίπου 100.000 για την απομάκρυνση των αποβλήτων και τον καθαρισμό της περιοχής. «Παράλληλα, θα ζητήσουμε άδεια από την Τροχαία, ώστε να τοποθετήσουμε, μέσω της Περιφέρειας, στο σημείο εκείνο στηθαία προκειμένου να μην μπορούν να προσεγγίζουν την περιοχή φορτηγά με μπάζα, διότι, εκεί, δεν πετούν μπάζα μόνον ιδιώτες ή ρομά, πετούν ακόμη και εταιρείες. Επίσης, έχουν κάνει επιστολή προς την αστυνομία και έχουμε ζητήσει να περνά από τα σημεία αυτά μία δύο φορές την ημέρα περιπολικό ώστε να υπάρχει καλύτερη επιτήρηση της περιοχής», αναφέρει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Σημειώνεται ότι, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων κάθε λογής, είναι παράνομη. Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι εκείνος ο οποίος τα παράγει. Αυτός έχει την ευθύνη να μεριμνήσει για την τύχη τους. Σε ό,τι αφορά τα μπάζα, τα οποία προκαλούν και τη μεγαλύτερη ζημιά και συγχρόνως, είναι και δυσκολότερη η απομάκρυνσή τους, αυτά θα πρέπει να οδηγούνται σε πιστοποιημένες μονάδες ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος, αφενός της προστασίας του περιβάλλοντος, αφετέρου της παραγωγής ποιοτικών δευτερογενών υλικών καθώς, περίπου το 90% αυτών των υλικών μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial