Τι φοβούνται περισσότερο οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης – Ποια είναι η εικόνα σε εμπόριο, εστίαση και τουρισμό λίγο πριν την εορταστική περίοδο
Μια ευχή υπάρχει στα χείλη όλων το τελευταίο διάστημα, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πιο φωτεινά και χαρούμενα από τα περσινά.
Μπορεί όμως να επιτευχθεί όταν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ως απόρροια της πανδημίας, καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο;
Χθες μόνον 116 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 714. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο», με το υγειονομικό προσωπικό να είναι εξαντλημένο από τη μακρά μάχη με την πανδημία αλλά και μειωμένο λόγω των αναστολών, και τις κλίνες ΜΕΘ να αποτελούν είδος προς… εξαφάνιση, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Η εικόνα αυτή μόνον αισιοδοξία δεν δημιουργεί, με τον κόσμο του λιανεμπορίου, αλλά και τους εκπροσώπους του τουρισμού και της εστίασης να δηλώνουν άκρως ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθούν, τελικά, οι φετινές γιορτές, ενώ αν και το απεύχονται, ένα ενδεχόμενο, αιφνιδιαστικό lockdown, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν παύει να τους απασχολεί.
Όπως λένε κάποιοι επιχειρηματίες «αν τα μέτρα δεν λειτουργήσουν, η έκρηξη των εμβολιασμών που αυτό το διάστημα αποτελεί μια άκρως θετική είδηση, παύσει να υφίσταται και τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε …ξαφνικό θάνατο, με ένα ακόμη lockdown».
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία, έχουν φορέσει εδώ και ημέρες τα γιορτινά τους προκειμένου να ξορκίσουν τις απαισιόδοξες σκέψεις, εντούτοις η περιορισμένη έως ελάχιστη κατανάλωση από την πλευρά των Θεσσαλονικέων, αλλά και η παγωμάρα που επικρατεί από την πλευρά των εν δυνάμει τουριστών για κρατήσεις δωματίων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχίας και αγωνίας για το τι τους ξημερώνει το επόμενο διάστημα.
Ανύπαρκτες κρατήσεις στα ξενοδοχεία
Ανήσυχοι, αν και όχι αιφνιδιασμένοι, εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης που τέτοια περίοδο πριν τις γιορτές, τις χρονιές πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός, είχαν ήδη κρατήσεις για το μεγαλύτερο μέρος των δωματίων τους. Φέτος οι κρατήσεις όπως λένε είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Σε κάποια ξενοδοχεία υπάρχουν κάποιες λίγες κρατήσεις από πρακτορεία, οι οποίες είναι περισσότερο εικονικές παρά πραγματικές δεδομένου πως δεν έχουν δοθεί προκαταβολές.
Η αγορά της… βόλτας
Άδεια είναι στην πλειονότητα τους τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης με ελάχιστες περιπτώσεις, αυτές των καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων που συγκεντρώνουν το οποίο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Όμως όπως μαρτυρούν οι σχεδόν μόνιμα μειωμένες τιμές που προσφέρουν σε συγκεκριμένα είδη από τα e-shops τους, οι πολυεθνικές αλυσίδες, μάλλον και αυτές έχουν θορυβηθεί από την καταναλωτική ανομβρία που επικρατεί σε γενικές γραμμές στην ελληνική αγορά.
Πάντως μπορεί τα καταστήματα να μη γεμίζουν με καταναλωτές, παρόλο που έχουν μπει εδώ και ημέρες σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, με τις προθήκες τους να προσπαθούν να τους δελεάσουν, ωστόσο τα πεζοδρόμια ειδικά της αγαπημένης οδού Τσιμισκή, γεμίζουν με…ορδές περιπατητών που απλά ρίχνουν κλέφτες ματιές στις βιτρίνες.
Η εστίαση αγωνιά
Για σημαντικά μειωμένη κίνηση κάνουν λόγο οι άνθρωποι της εστίασης που πλέον όπως λένε δουλεύουν μόνο Σάββατο όλη μέρα και την Παρασκευή και την Κυριακή τα μεσημέρια.
«Ουσιαστικά δουλεύουμε δυο ημέρες, την υπόλοιπη εβδομάδα, σχεδόν δεν κινείται φύλλο» λένε άνθρωποι του χώρου, οι οποίοι φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο ενός lockdown αλλά και τα λουκέτα που όπως τονίζουν είναι περισσότερο ορατά παρά ποτέ.
Μάλιστα, τις όποιες ελπίδες των επιχειρηματιών της εστίασης, που ζητούν επανειλημμένα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας, διέψευσε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι».
Πηγή:voria.gr