Ξεκίνησε η αντικατάσταση των φτελιών το πρωί της Τετάρτης επί της οδού Τσιμισκή, οι οποίες έχουν προσβληθεί από ζωύφιο και αποτελούν κίνδυνο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το φαινόμενο επικρατεί εδώ και περίπου 12 χρόνια, και φέτος ξεκίνησε από τον Απρίλιο, καθώς λόγω του ακραίου καύσωνα και των κλιματικών συνθηκών, είναι πιο έντονο. Το σκαθάρι Galerucella εδώ και μήνες κατατρώει τις φτελιές, ενώ έχει ήδη καταστρέψει αρκετά δέντρα, με τις υπηρεσίες του δήμου να προχωρούν στην κοπή 41 δέντρων τύπου φτελιάς. Το συγκεκριμένο σκαθάρι είναι φυλλοφάγο έντομο και οι προνύμφες του αποσκελετώνουν τα φύλλα με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δέντρων.

Στη συνέχεια τα δέντρα εμφανίζουν πρόωρη ξήρανση και νέκρωση και το σκαθάρι ξεραίνει όλο το δέντρο δημιουργώντας μάλιστα κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί στους περαστικούς που επιδεικνύουν αυξημένη παρατηρητικότητα το «μαύρο δαχτυλίδι» που έχει σχηματιστεί στους κορμούς όλων των δέντρων στην Τσιμισκή. Αγγίζοντας κάποιος τα δέντρα σε αυτό το μαύρο τμήμα τους, διαπιστώνει ότι πρόκειται για μία κολλώδη ουσία.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, εξήγησε σε δηλώσεις του πως δεν πρόκειται για κάποια αρρώστια, αλλά για ένα μέτρο προστασίας στην προσπάθεια περιορισμού της ζημίας που προκαλεί το έντομο στις φτελιές, οι οποίες είναι το κυρίαρχο δέντρο στη συγκεκριμένη οδό.

«Σήμερα μπαίνουμε στη διαδικασία να αντικαταστήσουμε κάποιες από τις φτελιές οι οποίες κόπηκαν σε προηγούμενη χρονική στιγμή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που ταλαιπωρεί τις συγκεκριμένες δεντροστοιχίες, πάνω από 12 χρόνια» τονίζει ο κ. Δημητριάδης, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να ελεγχθεί το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει.

«Οι κελτίδες που βάζουμε τώρα προς αντικατάσταση των φτελιών δεν προσβάλλονται εύκολα από το συγκεκριμένο έντομο, και θα προσπαθούμε να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε την σκιά που μας πρόσφεραν τα προηγούμενα, τα οποία αναγκαστικά κόπηκαν. Σήμερα θα αντικατασταθούν 20 δέντρα, τα οποία είχαν κοπεί και είχε μείνει το πρέμνο. Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι για να βγει γιατί έχει όλο το ριζικό του σύστημα και με πάρα πολλή προσοχή για να μην καταστρέψουμε τις υφιστάμενες υποδομές.

Στην οδό Παλαιών Πατρών, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα χρησιμοποιηθεί ο πρεμνοφαγος, ένα ειδικό μηχάνημα του δήμου Θεσσαλονίκης, «με το οποιο θα μπορέσουμε να φάμε κάποια υπάρχοντα πρέμνα, τα οποία ήταν μεγαλύτερα για να μπορέσουμε να βάλουμε και εκεί καινούργια δέντρα». καταλήγει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα δέντρα επί της Τσιμισκή είναι, περίπου, 320 εκ των οποίων μόνο γύρω στις 30 είναι κελτίδες και τα υπόλοιπα 290 φτελιές.

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial