Tι είπαν στην πρώτη τους επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες (με δική του πρωτοβουλία) ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και γνωστός από την παρουσία του στο State Department (επί εποχής Χίλαρι Κλίντον), Τζέικ Σάλιβαν, με τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου και μεγαλοσύμβουλο, Ιμπραήμ Καλίν. Αν και η πρώτη επαφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αναγνωριστική», εντούτοις έγινε για περίπου μία ώρα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διμερή περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν (έχει ήδη τηλεφωνηθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ  με 27 ηγέτες κρατών), ενώ η επαφή Σάλιβαν-Καλίν ήταν η 14η στη σειρά για τον γνωστό Αμερικανό αναλυτή. Ο Καλίν θεωρείται ως ο πλέον έμπιστος του Ερντογάν και πάντοτε διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους διατελέσαντες συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ,

κάτι που σήμαινε ότι πέραν των προσωπικών επαφών Τραμπ-Ερντογάν, σε επίπεδο «ειδικών σχέσεων» ο Καλίν διατηρούσε «ανοικτές πόρτες και παράθυρα» με υπολογίσιμους διπλωματικο-στρατιωτικούς παράγοντες.

Σε γενικές γραμμές, επί διαφόρων ζητημάτων η επικοινωνία κινήθηκε σχετικά χαλαρά, όμως ο Σάλιβαν επεσήμανε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πρέπει να παραμείνουν πολύ στενές στο διατλαντικό πλαίσιο και να επιλυθεί το ζήτημα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος -αεροσκάφη 5ης γενιάς S-400/F-35- γιατί προκαλεί σειρά δυσχερειών στο ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας τη συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας σε εποχή μεγάλης ρευστότητας στις διεθνείς σχέσεις «και με έντονη ρωσική και κινεζική εμπλοκή και διεισδυτική παρουσία».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη, στην Υπερκαυκασία, στις μεθοριακές περιοχές της Βόρειας Συρίας και την εκεί επικρατούσα κατάσταση με τις κουρδικές πολιτοφυλακές, το Κυπριακό εν μέσω επικείμενης άτυπης πενταμερούς, τη στρατιωτική συνδρομή της Αγκυρας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα (λόγω της ρωσικής προκλητικότητας), το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Σάλιβαν, πάντως, χαιρέτισε την επιστροφή των δύο μερών (Ελλάδας και Τουρκίας) στις διερευνητικές συνομιλίες.

Συμφώνησαν για όλα τα θέματα οι δυο τους να έχουν συχνή επικοινωνία, ενώ ο Καλίν τόνισε ότι σύντομα θα βρεθούν και θα συζητήσουν διεξοδικά όλα τα θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τόνι Μπλίκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως και οι υπουργοί Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ και Λόιντ Οστιν (που όπως ανέφερε ο Καλίν είναι και οι δύο στρατηγοί ε.α. με εμπειρίες από το ΝΑΤΟ…).

Στο θέμα της Βόρειας Συρίας υπήρξαν ορισμένες «διαφορές» γιατί η Αγκυρα θεωρεί ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές (PYD/YPG) έχουν στενές σχέσεις με το PKK, ενώ οι ΗΠΑ τις χρειάζονται για συνδυασμένες αεροχερσαίες επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών δικτύων. Ο Σάλιβαν ευχαρίστησε τον Καλίν για την αποστολή 25 στρατιωτικών προ εβδομάδος στη Βαγδάτη για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτικών στην ακαδημία της Ρουσταμίγια (σε αποστολή του ΝΑΤΟ), καθώς και για την παρουσία 600 Τούρκων στρατιωτικών στην πρωτεύουσα Καμπούλ του Αφγανιστάν στη μετά ISAF/-Rεsolute Support αποστολή για την εκπαίδευση στρατιωτικών και αστυνομικών μονάδων του Αφγανιστάν.

Επίσης το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν μέρος της επικοινωνίας, με τον Σάλιβαν (που ήταν στους διαπραγματευτές της συμφωνίας του 2015) να τονίζει ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό, αφού η αποχώρηση της Τεχεράνης από τη συμφωνία JCPOA έχει οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου, που ασφαλώς ανησυχεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial