Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σε διαδικασία προσδιορισμού της ισχύος των πιστοποιητικών για την covid-19 βρίσκεται η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς η προστασία τόσο από τα εμβόλια όσο και από τη νόσηση δε διαρκεί για πάντα, αλλά φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει γνωστές διάφορες αποφάσεις και οι πληροφορίες είναι συνεχόμενες, με αρκετούς πολίτες ενδεχομένως να αναρωτιούνται τι ισχύει για την κάθε περίπτωση.
Έτσι, παρακάτω συγκεντρώνουμε τι έχει γίνει γνωστό έως σήμερα:
- Για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτάθηκε η ισχύς των πιστοποιητικών (για δύο δόσεις) στους 12 μήνες ωστόσο πλέον η συζήτηση προσανατολίζεται στους 9 μήνες, πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και την Ελλάδα αν και αυτός ο χρόνος ενδεχομένως χρειάζεται σύντμηση με δεδομένο ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται με μέσο χρόνο το εξάμηνο.
- Ειδικά για τους πολίτες από 60 ετών και πάνω και ειδικά στην Ελλάδα έχει συνδεθεί η τρίτη δόση με τη δυνατότητα να έχουν “ενεργό” πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το μέτρο αυτό που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, ξεκινά να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/12. Όσοι πολίτες από 60 ετών και πάνω δεν έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη θεωρούνται ανεμβολίαστοι, δεν έχουν δηλαδή ως “διαβατήριο” το πιστοποιητικό για διάφορες δραστηριότητες.
- Το πιστοποιητικό νόσησης ισχύει πλέον για τρεις μήνες. Κάποιος, δηλαδή, που έχει νοσήσει και χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό αυτό για να εισέρχεται σε χώρους, όπως για παράδειγμα είναι οι κλειστοί χώροι εστίασης, στους τρεις μήνες θα χρειαστεί να εμβολιαστεί. Διαφορετικά θεωρείται απροστάτευτος και αντιμετωπίζεται όπως ένας ανεμβολίαστος. Οι λεπτομέρειες αυτού του μέτρου αναμένονται. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, θα υπάρχει περιθώριο ενός μήνα προκειμένου ο πολίτης να εμβολιαστεί και να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού.
- Για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης απαιτείται πλέον θετικός μοριακός έλεγχος (PCR) και όχι rapid test.
- Από τις 16 Ιανουαρίου όποιος πολίτης 60 ετών και πλέον δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα, καθώς ο εμβολιασμός για τις ευάλωτες στον κορονοϊό ηλικίες έχει γίνει υποχρεωτικός.
Τι ισχύει για την τρίτη δόση
Η τρίτη δόση γίνεται από όλους τους πολίτες και ανοίγει η πλατφόρμα στους τρεις μήνες. Δεν έχει συνδεθεί με τη δυνατότητα να έχει κάποιος πιστοποιητικό εμβολιασμού (για πολίτες από 59 ετών και κάτω), ωστόσο πραγματοποιείται και αυτή η συζήτηση.
Η σύσταση των ειδικών είναι να γίνεται η τρίτη δόση στο τρίμηνο από τη δεύτερη για όλους τους ενήλικες. Πιο αναλυτικά:
- Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο mRNA.
- Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, μετά από δύο μήνες τουλάχιστον.
- Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν τρίτη δόση.
Αναμνηστική δόση μετά από εμβολιασμό:
Περίπτωση 1η
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Περίπτωση 2η
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση J&J – Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
Περίπτωση 3η
1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca – 2η δόση με εμβόλιο J&J – Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.
Περιπτώσεις με εμβολιασμό και νόσηση και σύσταση για αναμνηστική δόση
Περίπτωση 1η
Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – Εχει ακολουθήσει μία δόση εμβολίου J&J: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
Περίπτωση 2η
Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – Εχει ακολουθήσει εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Περίπτωση 3η
1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμού – Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού – Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
Περίπτωση 4η
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
Περίπτωση 5η
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Πηγή: newsbeast.gr