Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε με δόξες και τιμές ότι το χώρο πολιτισμού των παλαιών Σφαγείων τον παραδίδει στην Cisco για να τη μετατρέψει σε χώρο καινοτομίας με μια επένδυση που θα έφτανε τα 10 εκ ευρώ.

Τι μάθαμε το καλοκαίρι: 

Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη εισέρχεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει στην αφετηρία το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε, κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Θεσσαλονίκης (σ.σ. που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο), λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Κάπως έτσι παραχωρήθηκε δωρεάν για 4 χρόνια το ανακαινισμένο δημοτικό κτίριο.

Ο Σεπτέμβριος έφτασε το έργο όμως δεν εγκαινιάστηκε ποτέ.

Στο μεταξύ μάλλον το σχέδιο ναυάγησε. Έξω από το χώρο δεσπόζει μια ταμπέλα που ανακοινώνει ότι το πρώην Labatoir μετατρέπεται σε χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης.

Το κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων έχει την ιστορία του στην Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της πόλης, δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Χτισμένο το 1896-97, λειτούργησε ως το 1988 – με μια μικρή παύση την περίοδο 1978-1980, οπότε έκλεισε προσωρινά, προκειμένου να επισκευαστούν ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978. Το 1994 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ως τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα. Υπήρξε ανάμεσα στα έργα που εισήγαγαν την Θεσσαλονίκη στη νεωτερική εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο χώρος αποκαταστάθηκε το 2014 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και λειτούργησε ως πολυχώρος εκδηλώσεων με το όνομα LABATTOIR, φιλοξενώντας εκθέσεις, συναυλίες, και άλλα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

H ανακοίνωση του δημάρχου που την υποδέχτηκαν πολλοί με αισιοδοξία και πανηγυρισμούς κατέρρευσε στο τέλος της χρονιάς σαν χάρτινος πύργος. «Σήμερα η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε ένα club μητροπόλεων που φιλοξενούν παρόμοια κέντρα. Στο δίκτυο αυτό ανήκουν μόλις 15 πόλεις σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Σιγκαπούρη, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Τορόντο, Τόκιο, Παρίσι, Ντουμπάι, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Σίδνεϊ», ανέφερε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι ο κ. Ζέρβας, κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Κέντρο που θα λειτουργήσει στην πόλη θα ξεπερνά σε δυνατότητες και στοχοθεσία τα ήδη υπάρχοντα ανά τον κόσμο.

H Cisco όμως ανακοίνωσε στις 28/12 ότι υπαναχωρεί από τα πρότζεκτ των ‘έξυπνων πόλεων’  που είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει και με βάση το οποίο της παραχωρήθηκαν τα Σφαγεία από το δήμο με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η WSJ η Cisco Systems Inc. βάζει τελεία σε μια κορυφαία προσπάθεια να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση της σύγχρονης πόλης.

Στο site που έχει δημιουργηθεί αναγράφει ακόμα:

”Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης – Cisco Networking Academy (www.netacad.com) – καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα.

” Τι ακριβώς συνέβαινε στην πραγματικότητα τόσους μήνες σε αυτό το χώρο; Λειτούργησε ποτέ στα αλήθεια το εκπαιδευτικο κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού ή χρησιμοποιήθηκε απλά ως χώρος προβολής της εταιρίας; Γιατί η διοίκηση του δήμου δεν απαντά στις ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων για το τι είδους προγράμματα παρήχθηκαν εκεί από το καλοκαίρι και μετά; Γιατί δεν προχωρά σε έναν απολογισμό με αριθμούς και στοιχεία; 

Ένα ακόμα ναυάγιο για τη Θεσσαλονίκη προστίθεται σε τόσα ηχηρά και πολυδιαφιμισμένα που προοηγήθηκαν τροφοροτώντας την πόλη με ακόμα περισσότερη απογοήτευση.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial