Σε τροχιά περαιτέρω εξωστρέφειας κινείται πλέον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο με τη δύναμη που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, επιχειρεί να φέρει την έρευνα πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Το πρωί της Τρίτης παρουσιάστηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου η δράση «Δημιουργία ολιγόλεπτων βίντεο για την ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων».

Στόχος της δράσης αυτής, είναι το τεράστιο ερευνητικό έργο που εκπονείται από τα μέλη του Πανεπιστημίου, να γνωστοποιηθεί στους πολίτες προκειμένου να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του έργου αυτού που έχει και στη δική τους καθημερινότητα.

Διαμοιρασμός των αποτελεσμάτων της έρευνας

Η συγκεκριμένη δράση ξεκινά με έναν «κύκλο» αποτελούμενο από 33 βίντεο. Μέσα από αυτά παρουσιάζεται το έργο των ερευνητών καθώς επίσης και το πως αυτή η εκάστοτε έρευνα επηρεάζει τόσο τους ίδιους όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους ερευνητές να αναδείξουν το έργο που δημιουργούν στο πανεπιστήμιο αλλά και να το μοιραστούν με την υπόλοιπη κοινωνία.

«Βασικός οικονομικός παίκτης το ΑΠΘ»

«Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως «εξωστρέφεια σημαίνει διάχυση του έργου στην κοινωνία, ανταπόδοση των χρημάτων που έρχονται στο Πανεπιστήμιο, με τα αποτελέσματα των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Μάλιστα χαρακτήρισε το Αριστοτέλειο ως έναν από τους πλέον βασικούς οικονομικούς παίκτες της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σημειώνοντας πως η «ερευνητική δραστηριότητα του ΑΠΘ είναι πολύ σημαντική».

Εξωστρέφεια και αύξηση των συνεργειών εντός του ΑΠΘ

«Μέρα χαράς», χαρακτήρισε τη σημερινή με αφορμή την παρουσίαση της δράσης ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του  ΑΠΘ, πρόεδρος του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης«Είναι ένα ωραίο αποτέλεσμα που είναι προϊόν της δράσης αυτής το πώς η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και συνέχισε λέγοντας πως πέρα από την εξωστρέφεια, η δράση αυτή στοχεύει και στο να δημιουργηθούν περισσότερες συνέργειες μεταξύ των ερευνητικών ομάδων του πανεπιστημίου.

«Ο ορθός λόγος απέναντι στην παραπληροφόρηση»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Ομάδα Διάχυσης Έρευνας, Προβολής & Επικοινωνίας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, σημείωσε πως «όλο αυτό το οποίο παράγεται εδώ (σ.σ.: στο Αριστοτέλειο), έπρεπε να βγει, να κοινοποιηθεί προς τα έξω προκειμένου η κοινωνία να αντιληφθεί ότι η έρευνα που δημιουργείται και παράγεται στο πανεπιστήμιο, διαχέεται και έχει αντίκτυπο καθημερινά στη ζωή μας».

Παράλληλα χαρακτήρισε τη δράση αυτή ως απάντηση στην παραπληροφόρηση αφού όπως σημείωσε, έρευνες έχουν δείξει πως η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται τους ειδικούς. «Η ιδέα ήταν να αναδείξουμε ως κεντρικό σλόγκαν το πώς η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας. Να αναδείξουμε και να προτάξουμε τον ορθό λόγο απέναντι στην παραπληροφόρηση, απέναντι στη δυσφήμηση που κυκλοφορεί και στρέφεται εναντίον των ειδικών», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Αύξηση των προτάσεων για ερευνητικά προγράμματα εν μέσω καραντίνας

Στα αξιοσημείωτα αναφορικά με το ερευνητικό έργο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είναι και η αύξηση των προτάσεων για ερευνητικά προγράμματα την περίοδο της καραντίνας. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 10%.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος, συνεργάτης του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ, Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial