Το τέλος του «Τιτανικού» δεν ήλθε το 1912, όταν προσέκρουσε στο καταραμένο παγόβουνο 350 μίλια προτού φτάσει στη Νέα Υόρκη.
Το πραγματικό τέλος του θρυλικού υπερωκεάνιου θα επέλθει γύρω στο 2030, όταν θα διαλυθεί σταδιακά στα εξ ων συνετέθη και θα πάψει να είναι επισκέψιμο από τους δύτες. Οποιος πρόλαβε, λοιπόν, τον Κύριο είδε…
Οπως αποκάλυψε το «Business Insider», από τότε που ανακαλύφθηκε ο «Τιτανικός», εδώ και 25 χρόνια, τον έχουν επισκεφθεί λιγότεροι από 200 άνθρωποι. Κι αυτοί μόλις από το 2005 και μετά, όταν αποκαταστάθηκαν οι συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας. Σύντομα, ωστόσο, το ναυάγιο θα είναι ανοιχτό για τους τελευταίους επισκέπτες -όχι παραπάνω από 54 μέσα στο 2021- που θα μπορέσουν να τον περιηγηθούν με το τσουχτερό «εισιτήριο» των 125.000 δολαρίων (κάτι παραπάνω από 100.000 ευρώ). Παρά την απρόσιτη τιμή, ο πρόεδρος της Ocean Gate Expeditions, Στόκτον Ρας, προειδοποιεί ότι δεν θα είναι καμιά πολυτελής κρουαζιέρα για καλομαθημένους πλούσιους, αλλά μια απαιτητική αποστολή.
«Επιλέξαμε τον “Τιτανικό” γιατί είναι ένα από τα σπουδαιότερα αντικείμενα του βυθού. Αν ρωτήσεις κάποιον τi υπάρχει στον πάτο της θάλασσας, θα απαντήσει καρχαρίες, φάλαινες και ο “Τιτανικός”. Είναι κάτι μοναδικό».
Οσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε μία από τις εννεαήμερες αποστολές του Titanic Survey Expeditions (σ.σ.: όχι λοιπόν εκδρομή, αλλά κυριολεκτικά αποστολή εξερεύνησης του «Τιτανικού») θα πρέπει να περάσουν από συνέντευξη και να κάνουν μια δοκιμαστική κατάδυση μιας ή δύο ημερών στο Σιάτλ, για να δουν αν μπορούν εύκολα να μπουν και να βγουν από το υποβρύχιο.
Ο Στόκτον Ρας δεν δίνει τόση σημασία στο βαλάντιο των υποψήφιων εξερευνητών όσο στην καλή τους φυσική κατάσταση, τον συνεργάσιμο χαρακτήρα τους και -το σπουδαιότερο- τη χημεία που θα αναπτύξουν μεταξύ τους. Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία κάθε ομάδας καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα ταξίδι με κάποιον που δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας». Τα μέλη της αποστολής θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες, χωρίς περιθώρια για προστριβές ή ανυπακοή.
Από τη στιγμή που κάποιος γίνει δεκτός θα πρέπει να ταξιδέψει ως το Σεντ Τζέιμς της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης (Newfoundland), όπου θα παραστεί σε δείπνο ενημέρωσης-προσανατολισμού. Το επόμενο πρωινό θα επιβιβαστεί σε ένα πλοίο για μια κρουαζιέρα 36 ωρών προς το ναυάγιο, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Kατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες πάνω σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης. Από τη χρήση τεχνολογίας σόναρ και τη χρήση βαριών φωτογραφικών μηχανών, μέχρι την απλή αναγνώριση ψαριών και την τήρηση αρχείων. Δύσκολα καθήκοντα, αλλά ο Στόκτον Ρας επισημαίνει ότι πρόκειται για εθελοντική συμμετοχή, όχι για καταναγκαστική εργασία.
Μόλις η ομάδα φτάσει στο σημείο, τρία μέλη της αποστολής, μαζί με έναν επιστήμονα κι έναν πιλότο, θα μπουν στο μικρό ιδιωτικό υποβρύχιο. Υστερα από κατάδυση περίπου 2,5 ωρών θα εξερευνήσουν το ναυάγιο για 3-5 ώρες προτού αναδυθούν στην επιφάνεια. Να σημειωθεί ότι το βαθυσκάφος διαθέτει ειδική τουαλέτα και σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της NASA. Ενα ακόμη κοινό των επιβατών του με τους αστροναύτες είναι η τήρηση ειδικού προγράμματος διατροφής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ολόκληρο το ναυάγιο μπορεί να έχει εξαφανιστεί ως το 2030 λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, της διάβρωσης από το αλάτι και της φθοράς των μετάλλων από τα βακτήρια. Δεδομένου ότι το πλοίο και το πεδίο με τα συντρίμμια του είναι τεράστια, για την καταγραφή του ναυαγίου αναμένεται να οργανωθούν πολλές αποστολές τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2021 προβλέπονται έξι ταξίδια, αρχής γενομένης από τον Μάιο και στο καθένα υπάρχει χώρος για εννέα επιβάτες (συγγνώμη, «ειδικούς αποστολής»). Επομένως τη χρονιά που έρχεται θα μπορέσουν να καταδυθούν στον «Τιτανικό» 54 άτομα, εκ των οποίων οι 36 έχουν ήδη αγοράσει «εισιτήριο». Προς το παρόν δεν υπάρχει απαγορευτικό λόγω Covid-19, απλώς το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησε ότι «τέτοια ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος».
Το δέλεαρ του ρίσκου είναι μεγάλο, καθώς ο Στόκτον Ρας υποστηρίζει ότι οι επισκέπτες θα δουν πάνω από 300 είδη θαλάσσιας ζωής, παπούτσια, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των 1.500 νεκρών και των 500 διασωθέντων του «Τιτανικού», συμβάλλοντας μαζί με ενάλιους αρχαιολόγους στην καταγραφή των δεδομένων του ιστορικού ναυαγίου, λίγο προτού αυτό περάσει οριστικά στην Ιστορία.
Ο «Τιτανικός» θεωρήθηκε μέγιστο ναυπηγικό επίτευγμα της εποχής του, αλλά βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από το βρετανικό λιμάνι του Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, ύστερα από πρόσκρουση σε παγόβουνο. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων και απέχει 600 χιλιόμετρα από τις ακτές του Καναδά. Μεταξύ άλλων θεωρείται και νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών, γι’ αυτό και η προσέγγισή του γίνεται με σεβασμό στους οικείους κανόνες της UNESCO και της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr