Τουρκία: Το 1 ευρώ έφτασε τις 13,5 τουρκικές λίρες, αύξηση 100% στο αλεύρι – Φήμες για πρόωρες εκλογές

Η απόγνωση από την πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζεται πλέον ανοιχτά με διαμαρτυρίες στα πεζοδρόμια, καθώς ο κόσμος βλέπει το «κραχ» να απειλεί όχι μόνο τις οικονομίες του, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η υποτίμηση της τουρκικής λίρας (συνεχίστηκε και την Πέμπτη κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου) στην οικονομία, ήταν αναμενόμενο να βγάλει τους πολίτες στους δρόμους της Τουρκίας. Η απόγνωση από την πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζεται πλέον ανοιχτά με διαμαρτυρίες στα πεζοδρόμια, καθώς ο κόσμος βλέπει το «κραχ» να απειλεί όχι μόνο τις οικονομίες του, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης με τη φτώχεια να παίρνει σάρκα και οστά.

Πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 13,55 λίρες. Τι σημαίνει αυτό στην απλή καθημερινότητα ενός Τούρκου πολίτη; Το ψωμί πήρε αύξηση μία λίρα επάνω, καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%! Ζάχαρη, καφές, λάδι, και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν ήδη λάβει ανατιμήσεις και σιγά – σιγά ο κόσμος φοβάται ότι θα αρχίσουν να εξαφανίζονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλο μέρος του εμπορίου την Πέμπτη έγινε σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η οργή των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αναγκάζονται να ψωνίσουν ακόμα και με «δελτίο» σε κάποια καταστήματα τροφίμων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, ενώ παράλληλα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Ουρές στα βενζινάδικα, στα ύψη και το αέριο

Η βενζίνη την Τετάρτη (24/11) είχε αύξηση 15% με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές από ΙΧ στα βενζινάδικα. Απελπισμένοι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά για την προμήθεια καυσίμων, ενώ η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από απόψε μετά τα μεσάνυχτα. «Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ. «Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια… θάλασσα από αυτοκίνητα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τα… οικονομικά

Χαρακτηριστικό της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, είναι ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε συσκέψεις επί συσκέψεων για την πορεία της οικονομίας. Όμως, πέρα από την έκτακτη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην Ιστορία του ανακοίνωση που αφορά και στην οικονομία της χώρας. Εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που στην όλη υπόθεση εμπλέκει και την Ελλάδα: «Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων. Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες και επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνει η ανακοίνωση, δείχνοντας ότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και εκτός τόπου και χρόνου, σε όλα τα επίπεδα!

Τα «πετροδόλαρα», η δημοσκόπηση και η ημερομηνία για πρόωρες εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να… γαντζώνεται στην αναπάντεχη χείρα βοηθείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από συνομιλίες στην Άγκυρα. Ο πρίγκιπας διαδόχος του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική οικονομία με ένα πακέτο ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά αν σκεφτεί κανείς τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών που κράτησε τουλάχιστον μια δεκαετία ειδικά μετά την «αραβική άνοιξη» το 2011. Οι εν λόγω συμφωνίες υπογραμμίζουν τη στροφή των δύο χωρών προς μια σχέση εταίρων.

Και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έκανε… τεμενάδες στον πρίγκιπα, νέα δημοσκόπηση της Metropoll, που διεξήχθη το Νοέμβριο, αλλά πριν από τη «Μαύρη Τρίτη», οι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, ήτοι το 54,5% των ψηφοφόρων στην Τουρκία δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν ασκεί την προεδρία του. Κοινώς… τον γειώνει! Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν: «Εγκρίνετε τον τρόπο που ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την προεδρία;». Ενώ το 39,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εγκρίνει, το 54,5% είπε ότι δεν εγκρίνει. Το 6,2% είπε ότι δεν είχε ιδέα/απάντηση. Ετσι, η αντιπολίτευση έριξε για πρώτη φορά σήμερα στο τραπέζι ημερομηνία πρόωρων εκλογών προσδιορίζοντάς τις για τον Ιούνιο του 2022! Το παρασκήνιο λέει ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα αντέξει στο τρίμηνο ανάκαμψης που «ζητάει» ο Ερντογάν και ένα άλλο σενάριο που ακούγεται είναι να κηρύξει τη χώρα σε «έκτακτη ανάγκη» για να φτάσει μέχρι το 2023.

Επιμένει σε μείωση επιτοκίων ο Ερντογάν

Και την ώρα που ο κόσμος -κυριολεκτικά- καίγεται, τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών τείνουν να εξελιχθούν στο «φετίχ» του Τούρκου πρόεδρου που μετά τη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων! Στη συνάντηση κατατέθηκαν σχέδια για την αποτροπή της υψηλής ισοτιμίας και τονίστηκε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται εντός 3-4 μηνών, όταν και θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες θετικές αντανακλάσεις του νέου μοντέλου οικονομίας. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και ψυχραιμία.

«Κράζει» και ο ξένος Τύπος τους χειρισμούς του

Δεν είναι όμως, μόνο ο λαός και η αντιπολίτευση που κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έσυρε κυριολεκτικά τη χώρα και τους πολίτες σε βαθιά κρίση! Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» που επικαλείται προβλέψεις οικονομολόγων για τη φτωχοποίηση, στην οποία οδηγείται ο λαός από τον υψηλό πληθωρισμό. Το ρεπορτάζ περιγράφει την περισσότερο από οριακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως επισημαίνει.

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial