Για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την επιστροφή στην εκπαίδευση που υπάρχουν φόβοι ότι θα φέρει εκτίναξη κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το ότι ενώ αναμέναμε αύξηση των κρουσμάτων μετά τις διακοπές δεν τη βλέπουμε ο καθηγητής ανέφερε ότι «εμείς από το Παρατηρητήριο της Κρήτης δεν το λέγαμε αυτό. Αντίθετα λέγαμε ότι η χαλαρή κινητικότητα των διακοπών αντικαθίσταται από μια επιστροφή η οποία είναι δομημένη κι ελεγχόμενη με τεστ και σημαντική επιδημιολογική επίβλεψη. Με επιστροφή στις δουλειές και την εκπαίδευση με πάρα πολλά τεστ και για αυτό είχαμε προβλέψει ότι θα είχαμε πτώση κρουσμάτων μέχρι 25 Σεπτεμβρίου κι όντως επιβεβαιωνόμαστε».

Σχετικά με την εκπαίδευση είπε να μην παίρνουμε ως δεδομένο ότι θα έχουμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων «διότι αυτή τη στιγμή η επιστροφή στην εκπαίδευση γίνεται με έναν συντεταγμένο τρόπο, με πάρα πολλά τεστ και πρωτόκολλα και σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Συνεπώς δεν είναι σίγουρο ότι η εκπαίδευση θα προσφέρει μια μη ελεγχόμενη αύξηση, θα το δούμε βέβαια».

Τα σενάρια βάσει των πιθανών ποσοστών στη μόλυνση των παιδιών

Ακόμα μίλησε για τον εμβολιασμό των παιδιών. Εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν είναι γύρω στις 750.000. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100.000 εμβολιασμένα μας μένουν 650.000. Από αυτά το 1/4 περίπου θα εκτεθεί στον ιό. Αντίστοιχα, από αυτά ένα 20% θα μολυνθεί δηλαδή 30 με 50.000 παιδιά. Αν έχουμε καθημερινά 500 με 600 θετικά παιδιά στον κορονοϊό σημαίνει ότι τον μήνα θα έχουμε 15.000».

«Τα παιδιά σε ποσοστό 98 ίσως και 99% θα περάσουν μια ήπια νόσο. Δυστυχώς όμως, θα μεταδώσουν τη νόσο κι αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον θα κολλήσουν. Είναι κι αυτοί που θα δώσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το 1-2% των παιδιών όμως επίσης, θα νοσήσει σοβαρά. Επομένως, αν έχουμε 30.000 παιδιά, θα περιμένουμε 300 έως 500 ή 600 νοσηλείες παιδιών με βαριά νόσηση. Ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial