Οι υγειονομικοί της πόλης στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησαν την ένταξη στα ΒΑΕ και κατήγγειλαν λάθος σχεδιασμό στον εμβολιασμό.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν σήμερα οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της ΠΟΕΔΗΝ για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά και μαζικές προσλήψεις, ώστε να θωρακιστούν τα νοσοκομεία ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Σήμερα είναι μια πανελλαδική ημέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων. Μπορεί η πανδημία να φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκεται σε ύφεση τα προβλήματα όμως παραμένουν, ενώ ο εμβολιασμός και ο λάθος σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει προσθέσει νέα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν έχουν επανέλθει στην προηγούμενη λειτουργία ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις για να είμαστε έτοιμοι απέναντι στο τρίτο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη δημόσια δωρεάν υγεία, να διεκδικήσουμε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τις μαζικές προσλήψεις, για να είμαστε πραγματικά θωρακισμένοι απέναντι στην πανδημία».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Κούτρας σημείωσε ότι «πάνε με ρυθμούς χελώνας», καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις στα κέντρα υγείας, ώστε να αναλάβουν το εμβολιαστικό έργο, ενώ την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, επιβαρύνονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει ήδη ανιχνευτεί και στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι πάντα είναι ένας λόγος ανησυχίας, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικό είναι.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκρατείο νοσοκομείο, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε ότι σε σχέση με την προηγούμενη εφημερία του νοσοκομείου υπήρξαν διπλάσιες εισαγωγές ασθενών Covid-19 (20 έναντι 10), «ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στα νοσοκομεία αυτά που πρέπει». «Όλες οι προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα είναι με ελαστικές μορφές εργασίας» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για τη δωρεά των 30 κλινών από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις των 150 εργαζομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Θεαγένειο, Βασίλης Μουρατίδης, ανέφερε πως «παρόλο που έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας, τα προβλήματα δυστυχώς παραμένουν άλυτα και μάλιστα εντείνονται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που έχουν τα νοσοκομεία», αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα.

Σχετικά με το πάγιο αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Μουρατίδης σημείωσε πως, παρόλο που η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο ήταν θετική, «δυστυχώς η κυβέρνηση επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος αρνείται για ακόμη μια φορά». «Για εμάς αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά, για να καταλάβει και ο κόσμος, οι υγειονομικοί με τις συνθήκες που δουλεύουμε θα πρέπει να εργαζόμαστε μέχρι την ηλικία των 67 ετών και 40 χρόνια για να βγούμε επιτέλους στην σύνταξη».

Ο κ. Μουρατίδης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι για το 2021 «σε μια χρονιά που συνεχίζεται η πανδημία είμαστε 572 εκατομμύρια ευρώ μείον στον προϋπολογισμό».

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial