Tην ανησυχία του για πιθανές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες μελλοντικά δύνανται να αποτελέσουν νέα σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας (2/8).
Όπως εξήγησε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω των μεταλλάξεων και δημιουργούνται διάφορες καινούριες παραλλαγές, από τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις που είναι σημαντικές:
«Αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν κυρίως την πρωτεΐνη ακίδα. Την πρωτεΐνη δηλαδή που μπαίνει μες στο κύτταρο με αποτέλεσμα να επηρεάζει κυρίως την μεταδοτικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες. Και σε αυτό αναφέρθηκε και η βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, για μεταλλάξεις σε δομικά γονίδια που σχετίζονται με διαφορετική συμπεριφορά στον πολλαπλασιασμό και την αλληλεπίδραση με τον ξενιστή, με το κύτταρο. Αυτές λοιπόν μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις. Όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα».
Ωστόσο, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι υπάρχει και το «καλό σενάριο» που προβλέπει την επικράτηση μεταλλάξεων με χαμηλή παθογονικότητα και τη μετατροπή της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο.
Ερωτηθείς για το αν χρειάζεται και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ζήτημα που απασχόλησε την ενημέρωση του κ. Θεμιστοκλέους, ο καθηγητής εστίασε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη.
Πρόκειται για τους:
- μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους
- και τους ηλικιωμένους που σιγά σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση
- «Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο».
Τέλος, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συχνότερης χρήσης της μάσκας, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, κυρίως σε κλειστούς χώρους, αλλά και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
«Ένα ποσοστό 30%-40% των εμβολιασμένων μπορεί να κολλήσουν κι εν δυνάμει να μεταδώσουν και τη νόσο. Επειδή η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, πρέπει να επιταθεί η χρήση της. Nα περάσει πάλι αυτή η οδηγία. Ιδιαίτερα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους και χώρους ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ κλπ», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν πετύχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 80%-85%, τότε οι πιθανότητες να μεταδώσουμε συνολικά ελαττώνεται σε τέτοιο βαθμό που θα μπορέσουμε να αραιώσουμε τη χρήση των προστατευτικών μέσων.
Πηγή: newsbeast.gr