Η εξέλιξη των τιμών αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των “ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών”.

τροφιμα

To “καλάθι του νοικοκυριού” που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι σαν αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης και των supermarket. Περιλαμβάνει χιλιάδες προϊόντα, οι τιμές των οποίων καταγράφονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη των τιμών, αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των “ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών”.

Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο, ο συγκεκριμένος δείκτης έλαβε την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 10ετιών. Τι μας έδειξε; Ότι τα τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή κατά 20% ακριβότερα από το 2020 και μετά. Η μακρά περίοδος σταθερότητας στο κόστος διατροφής έχει λάβει τέλος ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.

Τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα; Ενδεχομένως να δούμε τον πληθωρισμό των τροφίμων να αρχίσει να μειώνεται. Όμως αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκριση θα αρχίσει να γίνεται με τις ήδη ακριβότερες τιμές της προηγούμενης χρονιάς.

Άρα, θα έχουμε πτώση του πληθωρισμού, αλλά ακόμη ακριβότερες τιμές των προϊόντων. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια. Ο πληθωρισμός αποτυπώνει την μεταβολή της τιμής σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Η ακρίβεια, αποτυπώνει το πόσα χρήματα βγαίνουν από το πορτοφόλι μας για να καλυφθεί μια βασικότατη ανάγκη, όπως είναι αυτή της σίτισης.

Η εμβάθυνση στο πώς υπολογίζεται ο πληθωρισμός απαντά και στο ερώτημα “μα γιατί τα τρόφιμα ακριβαίνουν με διπλάσιο ρυθμό από τον γενικό δείκτη τιμών”. Η απάντηση είναι απλή: Διότι τον Δεκέμβριο του 2021 δεν είχε ξεκινήσει το… ράλι στα τρόφιμα. Τότε μας απασχολούσε ο λογαριασμός του ρεύματος, η τιμή του φυσικού αερίου και τα καύσιμα.

Οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής ξεκίνησαν “δειλά” από το φθινόπωρο του 2021 και άρχισαν να φουντώνουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά όταν ο δείκτης “έπιασε” για πρώτη φορά τιμή μεγαλύτερη του 110 (σ.σ τιμή βάσης ενός δείκτη είναι το 100. Αυτή η τιμή αφορά στο επίπεδο τιμών του 2020 κάτι που σημαίνει ότι από τον Απρίλιο και μετά, καταγράφονται ανατιμήσεις άνω του 10% στα βασικά είδη διατροφής).

Πότε λοιπόν θα αρχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός των τροφίμων; Η απάντηση είναι άμεσα: Τον Δεκέμβριο έχει σύγκριση της τιμής του δείκτη 119,85 με την τιμή του δείκτη 103,79 (και βγήκε το ποσοστό 15,5%) και τον Ιανουάριο του 2023, η σύγκριση θα γίνει με την τιμή 105,5. Άρα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε υψηλότερη τιμή στον δείκτη τον Ιανουάριο (άρα ακριβότερες τιμές στο ράφι) και χαμηλότερο ρυθμό μεταβολής δηλαδή πληθωρισμό χαμηλότερο του 15,5%. Όσο μάλιστα θα περνούν οι μήνες, ο πληθωρισμός θα μειώνεται. Μόνο που ο λογαριασμός του supermarket θα ανεβαίνει.

Τρανή απόδειξη του “φαινομένου” αυτό που έχει συμβεί σε άλλους κλαδικούς δείκτες. Ο δείκτης των μεταφορών, έφτασε τον Ιούνιο στο 130. Ήταν ο μήνας που η βενζίνη κόστιζε 2,4 ευρώ το λίτρο. Τώρα που η βενζίνη έχει πέσει κάτω από το 1,85 ευρώ, ο δείκτης των μεταφορών έχει περιοριστεί στις 117 μονάδες. Ποια ήταν όμως η τιμή του τον Δεκέμβριο του 2021; 108 μονάδες. Άρα, η χρονιά έκλεισε με πληθωρισμό 8%. Τι θα δείξει ο κλαδικός δείκτης τον Ιούνιο του 2023 αν η τιμή της αμόλυβδης παραμείνει στα σημερινά επίπεδα; Τεράστια μείωση. Αυτό όμως θα αφορά στη μεταβολή. Εμείς πάλι 1,85 ευρώ θα πληρώνουμε την αμόλυβδη.

Πηγή: thetoc.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial