«Έκρηξη» τιμών – Τα 2 προϊόντα με αύξηση άνω του 10%

Ολοένα και πιο ορατές στα ράφια των σούπερ μάρκετ γίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από τις μεγάλες διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα. Πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα «περάσουν» τις αυξήσεις στην κατανάλωση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στο ξεκίνημα του 2022.

Ξεπέρασε το 2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο «έτρεξε» με 1,9%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat «τσίμπησε» λίγο και τον Σεπτέμβριο φθάνοντας το 2,1%.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο τις υψηλότερες αυξήσεις από τα τρόφιμα-ποτά εμφάνιζαν σε ετήσια βάση:

  • τα νωπά λαχανικά (+21,5%),
  • τα βρώσιμα έλαια (17,6%) εκτός του ελαιόλαδου (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 7,1%),
  • το αρνί και το κατσίκι (+12,2%),
  • τα νωπά ψάρια (8%), και
  • τα πουλερικά (4,5%).

Παράλληλα, σημαντική ήταν η αύξηση, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, και για το φρέσκο ψωμί, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον κόσμο στους φούρνους καθώς από 0,80 ευρώ το κιλό έφθασε να πουλιέται μεταξύ 1,20-1,30 ευρώ.

Προσπάθειες για ανακοπή του ανοδικού κύματος

Πληροφορίες από την αγορά θέλουν προμηθευτές και retailers να βρίσκονται σε καθημερινές επαφές προκειμένου να ανακοπεί, όσο γίνεται, το ανοδικό κύμα στις τιμές των προϊόντων, δεδομένης και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ωστόσο, με το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον να μην έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές, το σενάριο των ανατιμήσεων μοιάζει… αναπόφευκτο.

Σίγουρα, η αποθεματοποίηση πρώτων υλών και η σύναψη μεγάλων συμβολαίων σε προσυμφωνημένες τιμές έχουν λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για μερίδα βιομηχανιών, οι οποίες όμως, όσο περνάει ο καιρός, βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να πιέζονται… επικίνδυνα, καθιστώντας μονόδρομο για της διοικήσεις τους την αύξηση στις τιμές.

Σε ποιους τομείς έρχονται αυξήσεις

Εξετάζοντας τη σημερινή εικόνα ανά υποκλάδους, σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και το retail, ήδη έχουν περάσει με το ξεκίνημα του μήνα αυξήσεις στις τιμές των πουλερικών σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους που φθάνουν στα γραφεία των retailers, σημαντικές ανατιμήσεις έρχονται και στα ζυμαρικά, σε διψήφια ποσοστά, καθώς οι βιομηχανίες επικαλούνται την έκρηξη στις τιμές του σιταριού, ενώ υψηλότερες τιμές αναμένονται μεταξύ άλλων στους τομείς των αλεύρων (υψηλή μονοψήφια άνοδο), των προϊόντων ζύμης (3%-4%), του μοσχαρίσιου εισαγόμενου κρέατος (άνω του 10%), του καφέ (3%-5%) και των αναψυκτικών (άνω του 10%).

Ακόμη, διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόβειο γάλα από 96 λεπτά που αγοράστηκε πέρυσι κατά μέσο όρο το κιλό, φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 1,20 ευρώ.

Τι σχεδιάζουν οι βιομηχανίες

Ας δούμε όμως τα σχέδια ή τις προθέσεις ορισμένων εκ των βιομηχανιών σε διάφορους τομείς τροφίμων.

Πίνδος: Ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε αυξήσεις 6%-7% (και υψηλότερες στο κανάλι του HoReCa), καθώς οι τιμές των ζωοτροφών -που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για τα πουλερικά- ήταν τον Σεπτέμβριο πάνω από 50% υψηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Καραμολέγκος: Η διοίκηση του ομίλου υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά και διαρκώς τις τιμές των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και των τιμών της ενέργειας, προβαίνοντας εγκαίρως σε κατάλληλες ενέργειες για την αντιστάθμιση των συγκεκριμένων κινδύνων. Ωστόσο με την πλειονότητα των εν λόγω υλικών να μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση, καθίσταται αδύνατη, σε αρκετές περιπτώσεις, η διατήρηση ευνοϊκών τιμών για την εταιρεία και τον όμιλο. Ήδη, στο β’ εξάμηνο έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αυξήσεις στις πρώτες και δεύτερες ύλες, στα υλικά συσκευασίας και στην ενέργεια, για τις οποίες, μέχρι στιγμής, η Καραμολέγκος δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα.

3αλφα: Η διοίκηση της 3αλφα ανέφερε πως παρά την πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, σε ποσοστό άνω του 70%, η υψηλή αποθεματοποίηση έχει προφυλάξει τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας, η οποία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν «βλέπει» ανατιμήσεις.

Εβροφάρμα: Οι ανατιμήσεις του αιγοπρόβειου γάλακτος, των υλικών συσκευασίας και των μεταφορικών είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου κέρδους, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αναφέρει ότι «γίνεται προσπάθεια μετακύλισης μέρους του κόστους αυτού στις τιμές πώλησης των προϊόντων μας».

Μύλοι Λούλη: Ο Όμιλος εκτίθεται σε κίνδυνο από τη διακύμανση τιμών στις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του. Η έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο αξιολογείται ως αυξημένη. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Ομίλου λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου αφενός μεν να περιορίσει την έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο μέσω ειδικών συμφωνιών με τους προμηθευτές του αλλά και με τη χρήση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, και αφετέρου να προσαρμόζει εγκαίρως και ανάλογα την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική του Ομίλου.

Λουξ: Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις αφορούν στο κόστος των μεταφορικών, των πρώτων υλών, της ζάχαρης, του ρεύματος, του πετρελαίου κ.ά. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία έχει να κάνει 13 χρόνια αυξήσεις. Πάντως, εκτιμά ότι ακόμη και αν υπάρξουν ανατιμήσεις, αυτές δεν θα είναι πάνω από 4%.

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: «Η τιμή της α’ ύλης (σιτάρι) για κάθε σιτική περίοδο διαμορφώνεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις διαθέσιμες προς πώληση ποσότητες του σίτου. Επίσης, και από τη διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στα οποία η τιμή διαπραγματεύεται. Με αποτέλεσμα τη διακύμανση της τιμής αυτού», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης. Ακόμη, τονίζεται πως «η διοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αυτό τόσο με κατάλληλες συμφωνίες με τους προμηθευτές σίτου όσο και με κατάλληλη προσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής». Συνεπώς, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο οι αυξήσεις τελικά να περάσουν στον καταναλωτή.

Κρι Κρι: Η διοίκηση, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, υπογράμμισε ότι «το προσφάτως διαμορφούμενο πληθωριστικό περιβάλλον έχει επηρεάσει και τα κόστη βασικών εισροών μας». Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει έντονη η πίεση για ανατιμήσεις σε βασικές α’ ύλες που χρησιμοποιεί και σε υλικά συσκευασίας. Επιπλέον, σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται στα μεταφορικά κόστη και την ενέργεια.

Μάννα Τσατσαρωνάκης: Προσπαθεί να διαχειριστεί τις αυξήσεις από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστούν κάποιες μικρές ανατιμήσεις μέσα στο φθινόπωρο.

Πηγή: imerisia.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial