Ένας στους τέσσερις Θεσσαλονικείς δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα και θέρμανση

Σχεδόν οι μισοί κόβουν από το φαγητό για να αντεπεξέλθουν – Μόλις ένας στους 10 Θεσσαλονικείς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να πληρώσει τους λογαριασμούς

Εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος, ποσοστό σχεδόν αντίστοιχο με όσους δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της θέρμανσης.

Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης μιλούν για αύξηση του κόστους της ενέργειας που αφήνει έντονο το αποτύπωμά του στη λειτουργία τους. Μάλιστα κατά μέσο όρο λένε πως το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 75%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα του 27ου Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Mανώλης Βλαχογιάννης, και ο διευθυντής της εταιρείας Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Τεμεκενίδης στο προηγούμενο Βαρόμετρο (το οποίο διενεργείται κάθε εξάμηνο από το 2009) του Σεπτεμβρίου του 2021 καταγράφηκε η καλύτερη αποτύπωση των προσδοκιών καθώς φαινόταν πως βγαίνουμε από το τούνελ της πανδημίας και ότι τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας. Ωστόσο όλα φάνηκε να ανατρέπονται με την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί, με δύο στα τρία νοικοκυριά να εκτιμούν που η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα ως απόρροια της ακρίβειας. Είναι ενδεικτικό πως το 65% των Θεσσαλονικέων δυσκολεύεται να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, το 25% δεν μπορεί και μόλις το 9% απαντά πως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Παράλληλα, το 61% λέει πως δυσκολεύεται στην αποπληρωμή των λογαριασμών της θέρμανσης, το 25% πως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την πληρωμή τους και το 11% πως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα χαρακτηρίζοντας φυσιολογικούς τούς εν λόγω λογαριασμούς.

Μάλιστα το 66% των Θεσσαλονικέων λέει πως έχει περιορίσει τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση, το 63% την ψυχαγωγία και τα ταξίδια, ενώ το 45% έχει βάλει φρένο στα τρόφιμα που καταναλώνει. Σημαντικό είναι το ποσοστό (38%) εκείνων που περιόρισαν τη χρήση του οχήματός τους, ενώ το 29% ανέβαλε δαπάνες όπως ανακαίνιση σπιτιού, αγορά αυτοκινήτου κλπ.

Μάλιστα οκτώ στους δέκα καταναλωτές λένε πως η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει τις τιμές βασικών αγαθών.

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες στην έρευνα δηλώνοντας οκτώ στους δέκα πως έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στη βιομηχανία 91% και το μικρότερο στις υπηρεσίες με 67%.

Το 55% των επιχειρηματιών απαντά πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει το κόστος της ενέργειας, το 42% έχει μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, το 22% έχει δημιουργήσει ελλείψεις πρώτων υλών ενώ το 8% καταγράφει μείωση εξαγωγών.

Την ίδια ώρα το 74% ζητά μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αγορά ενέργειας, το 36% την ύπαρξη πλαφόν στις τελικές τιμές ενέργειας, το 32% υψηλότερη επιδότηση των επιχειρήσεων για την αγορά ενέργειας.

Αναφορικά με την πανδημία και το ποτέ εκτιμάται πως θα επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε κανονικά επίπεδα, το 16% εκτιμά πως αυτό θα συμβεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, το 8% στο τέλος του α’ εξαμήνου, το 14% κάποια στιγμή μέσα στο 2023 ενώ το 8% από το 2024 και μετά.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial