Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κόστος τους μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ. Το νέο πακέτο στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση των φετινών δαπανών που θα προβλέπει ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκονται μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους, έξτρα ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, ένας νέος κύκλος επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass 3) που θα έρθει να καλύψει το τελευταίο τρίμηνο του έτους (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο) αλλά και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με αύξηση του ποσού του επιδόματος και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
Στο κάδρο των παροχών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες και τα αναδρομικά των συνταξιούχων και πιο συγκεκριμένα η επιστροφή των ποσών από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Για το θέμα αυτό γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυο. Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές – δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και το δεύτερο το συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Εξαιρετικά δύσκολο θεωρείται το σενάριο να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023. Αυτό το ενδεχόμενο απορρίπτεται στην παρούσα φάση από το οικονομικό επιτελείο λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ).
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στα σκαριά τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ). Το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών που θα εγγραφούν με τη μορφή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κλειδώσει μέσα στον Αύγουστο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια τους πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Ιούλιο.
Πάντως με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού. Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη και οι πρόσθετες δαπάνες είναι αυτές οι οποίες θα δώσουν «αέρα» παροχών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πηγή: insider.gr