«Ηλεκτροσόκ» στους προϋπολογισμούς των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί η απογείωση του κόστους στην ενέργεια και στα καύσιμα, με το μεγαλύτερο ενεργειακό «αγκάθι» να βρίσκεται στην εκπαίδευση.

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος έκανε λόγο για μία δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αυτοδιοίκηση, καθώς οι προϋπολογισμοί έχουν εκτιναχθεί, χωρίς να υπάρχει σοβαρή οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Εκτός ορίων οι δήμοι – Στόχος για 10% εξοικονόμησης ενέργειας

Ειδικότερα, τόνισε πως τα έξοδα καυσίμων για τα σχολεία πενταπλασιάστηκαν σχετικά με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί δήμοι που ήδη ο προϋπολογισμός τους έχει ξεφύγει από τον Ιούλιο, με τους συναδέλφους του να του μεταφέρουν καθημερινά πως έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Από την πλευρά μας όλο αυτό το διάστημα έχουμε στείλει επιστολές σε διευθύνσεις, αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και τον έλεγχο στην χρήση κλιματιστικών. Αυτά όμως δεν θα έχουν θεαματικά αποτελέσματα, και στοχεύουμε σε ένα 5-10%, το οποίο θεωρείται πολύ ικανοποιητικό».

Αναφερόμενος δε, σε ανάλογες προτάσεις που θα μείωναν τα ενεργειακά έξοδα, όπως το σβήσιμο των φώτων κάποιες ώρες της ημέρας, και η μείωση φωτισμού των μνημείων, ο κ. Καϊτεζίδης τις χαρακτήρισε «προτάσεις πανικού», επισημαίνοντας πως πρόκειται για μικρά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Δεν τα θεωρώ λογικά όλα αυτά, κι πρέπει να υπολογίσουμε και τις συνέπειες που ενδεχομένως θα υπάρξουν. Δεν γίνεται να κλείσουμε τα φώτα στους δρόμους, γιατί υπάρχει κίνδυνος διαρρήξεων και ατυχημάτων. Ωστόσο, δεν αποκλείω τίποτα καθώς παρακολουθούμε κι όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που σημειώνονται δραστικότατες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης».

«Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα ώστε να πάρουμε τέτοια μέτρα» ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως είναι προφανές πως δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτο ανάγκης σε όλη την Ευρώπη. «Είναι τόση μεγάλη η ένταση και το πρόβλημα στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο. Η αυτοδιοίκηση μελετά κάθε τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην γενική προσπάθεια της χώρας να εξοικονομήσει ενέργεια. Άλλωστε κι εμείς με την σειρά μας αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με το κάθε νοικοκυριό».

«Χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία για ουσιώδη μέτρα»

Αντιμέτωποι με τον ενεργειακό εφιάλτη οι δήμοι βρίσκονται σε μόνιμη εγρήγορση πονοκεφαλιάζοντας να βρουν μέτρα και λύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σημαντικό θετικό αποτέλεσμα, χωρίς, ωστόσο, η κυβέρνηση να βρίσκεται στο πλευρό τους. «Κάποιες αλλαγές που κάνουμε, τυχαίνει να τις καρπωνόμαστε εμείς κι όχι το κράτος. Πριν από ένα μήνα στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε χρόνια η αντικατάσταση 9.000 λαμπτήρων LED σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα το 70% εξοικονόμησης ενέργειας. Γνωρίζω πως αρκετοί δήμοι προχωρούν σε αντίστοιχες διαδικασίες αλλά αυτά τα βήματα δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, οι δήμοι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές κοινότητες, και να δημιουργήσουν υποδομές για αειφόρα μορφή ενέργειας, «αλλά πρόκειται για επενδύσεις που θα έχουν αποτέλεσμα σε κάποια χρόνια και χρειάζονται κρατική στήριξη. Όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούν πολύ χρόνο και πολλή γραφειοκρατία. Το αυριανό δράμα συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως και εμείς και τα νοικοκυριά, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της Πολιτείας».

Το ενεργειακό αγκάθι της εκπαίδευσης 

Την μεγαλύτερη ανησυχία για την αυτοδιοίκηση αποτελεί η θέρμανση και το διευρυμένο ωράριο στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία, με τους δήμους να ζητούν από την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση και να κινηθεί άμεσα ώστε να δουν το «φως στο τούνελ».

«Είναι δεδομένο πως έχουμε ξεφύγει και ελπίζουμε στην βοήθεια του κράτους. Για εμάς η σωστή λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων είναι στις προτεραιότητές μας, όπως και για κάθε δήμο. Δεν γνωρίζω εάν θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν σχολεία, αλλά δεν αποκλείω να μείνουν πολλά από αυτά κρύα, και τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Τα έξοδα πενταπλασιάστηκαν και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ τόνισε πως το διευρυμένο ωράριο από τις 4 μ.μ. στις 5.30 μ.μ., οδηγεί τους δημάρχους σε μία δυσκολότερη θέση, καθώς προκύπτουν ακόμη περισσότερα έξοδα. «Χρειαζόμαστε περισσότερες καθαρίστριες, άρα και περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούν. Παράλληλα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης πολλά σχολικά τμήματα είχαν ανοιχτά παράθυρα λόγω κορωνοϊού, άρα κι άλλα έξοδα λόγω θέρμανσης. Όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να τα σκεφτεί και να ακολουθήσουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις».

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial