«Κλείδωσε» έκτακτο επίδομα 300 ευρώ – Πότε θα δοθεί, ποιοι οι δικαιούχοι

Για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη διάταξη για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρότι λειτουργεί δεν προσδοκά η κυβέρνηση σε αλλαγή στις τιμές, καθώς αυξάνεται η πρώτη ύλη.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται από ένα κράτος μόνο του και πως σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει επιπλέον δέσμη μέτρων.

Δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τεράστιο λαϊκισμό τους ισχυρισμούς πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες. Εξήγησε ότι εκτός από μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου που έκλεισε το 2018, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες, δουλεύουν στο φουλ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση αφορά το κλείσιμό τους το 2023 και δεν μπορεί κάτι που είναι να γίνει τότε, να επηρεάζει την τιμή τον Μάρτιο του 2022.

Φανταστείτε να ήμασταν σε πληθωριστική δραχμή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κρατά την ψυχραιμία της και εμπιστεύεται την ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και έπρεπε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε συνθήκες πληθωριστικής δραχμής.

«Θα κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε εμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και δεν κάναμε το χατίρι σε εκείνους που χόρευαν εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Σύνταγμα, οι ανόητοι, και θα μας έπαιρναν όλους στο λαιμό τους. Φανταστείτε να ήμασταν σήμερα σε δραχμή και να είχαμε πληθωριστική δραχμή και να έπρεπε να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Θα κάνουμε το σταυρό μας που ο αείμνηστος εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Που μπήκαμε στο ευρώ επί Σημίτη. Που μας κράτησε ο Σαμαράς στο ευρώ όταν όλοι λέγανε ότι θα βγούμε. Εγώ θα προσθέσω θα κάνουμε και το σταυρό μας, που ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα –γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, γιατί αν ήμασταν σήμερα στη δραχμή…», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιταγή ακρίβειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους. Εξήγησε ότι θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα ενώ οι όροι και το ύψος εξειδεικεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής

Σε «κλειδί», πάντως, για τις εξελίξεις σχετικά με το έκτακτο επίδομα Πάσχα εξελίσσεται η 10η Μαρτίου, η ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί στη Σύνοδο Κορυφής ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και αυτό της διατήρησης της ρήτρας διαφυγής και για τα επόμενα χρόνια μετά τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε για το έκτακτο επίδομα Πάσχα ο πρωθυπουργός, οι εξαγγελίες θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Την «επιταγή ακρίβειας», όπως είπε, θα την λάβουν χιλιάδες νοικοκυριά με το ποσό του επιδόματος – όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες – να φθάνει έως τα 300 ευρώ.

Τι ισχύει για την «επιταγή ακρίβειας»

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα νεότερα για την επιταγή ακρίβειας θα ανακοινωθούν «εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Δηλαδή μία έκτακτη ενίσχυση, μία επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Την «επιταγή ακρίβειας» εκτιμάται ότι θα την λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες. Προτεραιότητα θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Πηγή: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial