Στο δρόμο της ενίσχυσης και στήριξης των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων, συνεχίζει να βαδίζει η κυβέρνηση παρά τα εμπόδια που βάζει η ενεργειακή κρίση και η συνέπειές της στην καθημερινότητα της κοινωνίας.
Το στίγμα των κυβερνητικών επιλογών, κόντρα στις αντιξοότητες της συγκυρίας, έδωσε εκ νέου από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας “Δουλειές Ξανά”, προσθέτοντας στην “φαρέτρα” της κυβέρνησης κατά της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τρία ακόμη εφόδια: αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ανεργίας και φθηνή στέγη.
Αύξηση κατώτατου από 1η Μαΐου – ποιο το τελικό ποσοστό αύξησης
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του κατωτάτου μισθού από τον επόμενο μήνα, από την 1η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ ωστόσο αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση κυμαίνονται μεταξύ 4-6% αλλά οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν η τελική απόφαση της κυβέρνησης να είναι μεγαλύτερη και να φτάνει πιθανόν και το 7%. Ποσοστό που αν προστεθεί στην προηγούμενη αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού στην αρχή του χρόνου, θα ξεπεράσει και θα καλύψει την “τρύπα” στα εισοδήματα που προκαλεί ο πληθωρισμός.
Απειλή η ανεργία
Απειλή για την κοινωνία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ανεργία, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ την αντιπαλεύει από τον Ιούλιο του 2019. «Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε επισημαίνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Φθηνή στέγη μέσω του ΟΑΕΔ -Ποιοι οι δικαιούχοι
Μεγάλη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στο ζήτημα της στέγης, που μεγιστοποιείται λόγω των συνθηκών, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλει ότι ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. «Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε και πρόσθεσε: «Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης, κυρίως στα νέα ζευγάρια», συμπληρώνοντας πως χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιμερίσει τον πλούτο πρώτα από όλα σε εργαζόμενους και μισθωτούς που δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη ως στατιστική απεικόνιση.
Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) το 2013, η κυβέρνηση επαναφέρει προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κατοικία εργαζομένων και νέων ζευγαριών τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αφορούν την επιδότηση ενοικίου, επιχορηγήσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα ή και άτοκα δάνεια αλλά και με τη μέθοδο “rent to own”, δηλαδή ενοικίαση για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια δυνατότητα αγοράς πριν τη λήξη της μίσθωσης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη, όπως και τα ακριβή χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί η διεθνής εμπειρία, όπου για παράδειγμα νεόδμητα διαμερίσματα τα οποία αγοράστηκαν χτισμένα, διατίθενται σε νέα ζευγάρια, με χαμηλό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο, το οποίο αποπληρώνεται π.χ. σε 20 χρόνια και στη συνέχεια το σπίτι τους παραχωρείται.
Η κόντρα με την αντιπολίτευση
Η προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη για τη φθηνή στέγη προκάλεσε την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, το οποίο έκανε λόγο λόγο για όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι αντέγραψε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν : “Ακόμη και η αντιγραφή προτάσεων, όταν είναι προς όφελος των πολιτών είναι ‘δικαιολογημένη’, αλλά ως ένδειξη σεβασμού ας λέγεται ποιος έθεσε την κοινωνική στέγη στο δημόσιο διάλογο και παρουσίασε τεκμηριωμένη πρόταση έχοντας συζητήσει διεξοδικά με ευρωπαίους ηγέτες που εφαρμόζουν ήδη προγράμματα κοινωνικής κατοικίας”.
Νωρίτερα η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε για την ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησής του στα 800 ευρώ. “Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε το εισόδημα των εργαζομένων που έχει χαθεί αυτούς τους 8 μήνες και πολύ περισσότερο να αναπληρώσει τις συνθήκες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη” είπε.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει “αυτό το αίσχος” όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση επίσης, να “δώσει πίσω τα κλεμμένα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις” στους συνταξιούχους καθώς και να δώσει πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους και “όχι τα ψίχουλα των 200 ευρώ, που δίνετε μόνο σε μια μερίδα” είπε.
Πηγή: skai.gr