Αρχίζει από τον Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2023 η εφαρμογή του μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%- ο μέσος όρος ανά ώρα- τις ώρες αιχμής.
Η εφαρμογή γίνεται κατ’ αρχήν με τη συμμετοχή σε εθελοντική βάση των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής και άλλων κατηγοριών καταναλωτών, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος.
Το μέτρο έχει επιβληθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται η συνολική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 104.545 MWh, το τετράμηνο Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να αφορά τις ώρες αιχμής που με βάση τη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ έχουν προσδιοριστεί η 19η, η 20η και η 21η και αφορούν και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Όπως προκύπτει από τη σχετική πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την επίτευξη του στόχου η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να είναι της τάξης των 300 MWh ανά ώρα, κάθε ημέρα της περιόδου εφαρμογής του μέτρου.
Τι προβλέπει η τροπολογία για την αμοιβή και τις δημοπρασίες
Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα καθορίζει τη σχετική διαδικασία και προβλέπει πώς η μείωση της κατανάλωσης θα γίνεται έναντι αμοιβής το ύψος της οποίας θα προσδιορίζεται μέσω δημοπρασιών που θα διενεργήσει ο ΑΔΜΗΕ.
Προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που οι πάροχοι της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν εξασφαλίσουν τον περιορισμό της ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά την συμπεφωνημένη ποσότητα, επιβάλλονται χρεώσεις συμμορφώσεως, οι οποίες αποτελούν έσοδα του ΤΕΜ.
Για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια των δημοπρασιών από τον ΑΔΜΗΕ, τη δημιουργία μητρώου συμμετεχόντων και το ύψος του οικονομικού αντισταθμίσματος. Επίσης θα περιγράφει τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών, θα προσδιορίζει τις ποσότητες κάθε μιας από αυτές όπως και το ανώτατο όριο τιμής. Εν συνεχεία ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να εκδώσει Κανονισμό Δημοπρασιών να δημιουργήσει το Μητρώο Συμμετεχόντων να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να καθορίσει το πρόγραμμα των δημοπρασιών που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μία για κάθε ένα μήνα εφαρμογής.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι με βάση τα δεδομένα της περιόδου ένα εύλογο ύψος αποτίμησης της νέας αυτής υπηρεσίας εξοικονόμησης ενέργειας είναι της τάξης των 350 ευρώ/MWh.
Εκτιμούν επίσης ότι με βάση όλα τα προαπαιτούμενα που τίθενται και με δεδομένο ότι η τροπολογία δεν έχει ψηφιστεί ακόμη είναι πολύ πιθανό να μην είναι επαρκείς οι 15 ημέρες που απομένουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και θα πρέπει να γίνει η πρώτη δημοπρασία. Κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχία στην αγορά αφού θα σήμαινε ότι οι ποσότητες ενέργειας που πρέπει να μειωθεί θα πρέπει να μετακυληθεί στις επόμενες δημοπρασίες καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την μείωση της κατανάλωσης που απαιτείται.
Επίσης προβλέπεται ότι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα προσδιορίσει τη διαδικασία επιλογής των καταναλωτών που θα υποχρεωθούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η εύλογη αποζημίωσή τους, σε περίπτωση που η συμμετοχή τους στην υπηρεσία δεν κρίνεται επαρκής για κάλυψη του στόχου.
Πηγή: ieidiseis.gr