Πόσα χρόνια δουλειάς χρειάζεται ο Έλληνας για να αποκτήσει ένα σπίτι;

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας μίλησε για το πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα με τα σημερινά δεδομένα αλλά και την άνοδο των ενοικίων σε σύγκριση με το 2019 παραθέτοντας παραδείγματα. 

Ενδεικτικά, για ένα δυάρι στους Αμπελόκηπους της Αθήνας η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι κατά μέσο όρο στα 201.000 ευρώ. Με τη συμμετοχή του αγοραστή να είναι 106.000 ευρώ και τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 357 ευρώ, η αποπληρωμή του διαμερίσματος υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 40 έτη.

Σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις στα ζητούμενα ενοίκια το 2019 συγκριτικά με το 2021 παρουσιάζονται αυξήσεις τόσο σε περιοχές της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πίνακες που παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ, ένα σπίτι για παράδειγμα στο Παγκράτι 58 τετραγωνικών, είχε ως ζητούμενο ενοίκιο περίπου 520 ευρώ το 2019 ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 ανερχόταν σε 690 ευρώ (αύξηση 32,69%). Στο Γαλάτσι, διαμέρισμα 90 τετραγωνικών είχε το 2019 ζητούμενο ενοίκιο 450 ευρώ. Σήμερα ανέρχεται σε 650 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 44,44%.

Στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, από 480 ευρώ η τιμή πλέον φτάνει στα 550 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,58%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το 50% των χρημάτων των Ελλήνων ξοδεύεται στο νοίκι. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπάκας εκτίμησε ότι «αυτός είναι ο λόγος πλέον που βλέπουμε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές που αγοράζουν ακίνητα με τη λογική ότι αντί να πληρώνουν το ενοίκιο όλα αυτά τα χρόνια με τις υψηλές αυτές τιμές, να πάρουν ένα δάνειο [στεγαστικό] και να πληρώνουν τη δόση του δανείου».% buffered00:00-08:22

Από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services,  Δημήτρης Ανδρίτσος υπογράμμισε ότι η αγορά ακινήτων ακολουθεί πλέον ανοδική πορεία.

Πάντως, ο Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, σημείωσε ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν «φούσκες», αλλά το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να ελεγχθεί η αγορά, με προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων. Συμφώνησε ότι φτάσαμε στο τέλος της κρίσης στην αγορά και κινούμαστε πλέον ανοδικά, υπάρχει όμως πολύς δρόμος για να διανύσουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial