Ποια συσκευή καίει περισσότερο ρεύμα και πρέπει να «σβήνουμε» τις ώρες αιχμής από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ.
Την ώρα που η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να καλπάζει, οι καταναλωτές προσπαθούν να εντοπίσουν τις «ύποπτες» συσκευές, οι οποίες καταναλώνουν αρκετό ρεύμα, προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Κι ενώ έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά τους τελευταίους μήνες, το περισσότερο ρεύμα σε ένα νοικοκυριό καταναλώνουν οι λεγόμενες «υγρές συσκευές».
Ποιες είναι οι «υγρές συσκευές» και πόσο ρεύμα καίνε τον μήνα
«Υγρές συσκευές» είναι αυτές που στη λειτουργία περιλαμβάνουν τη χρήση νερού, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
Όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος των δύο «ένοχων» συσκευών, ο Βρετανικός Οργανισμός Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust» (EST) αναφέρει ότι αυτές οι δύο απαρτίζουν το 16% του συνολικού μας λογαριασμού, φθάνοντας κατά μέσο όρο στις 210 σχεδόν κιλοβατώρες τον μήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Spark Energy».
Οι ώρες αιχμής και οι συσκευές που πρέπει να σβήνουμε
Σε σύσταση για μείωση της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής, προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος. «Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:
- Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
- Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
- Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
- Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
- Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
- Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
- Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
- Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
- Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
- Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)
Πηγή: ieidiseis.gr