Οι υποσχέσεις για την απόκτηση σπιτιού με φθηνό στεγαστικό δάνειο οδηγεί προς το αδιέξοδο το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σε φιάσκο εξελίσσεται το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και οι μεσίτες το αποδεικνύουν με αριθμούς. Το πρόγραμμα υποσχόταν ότι οι νέοι από 25 έως 39 ετών θα μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δανείου το καλύπτει η ΔΥΠΑ χωρίς κανένα επιτόκιο. Όμως, παρότι ελκυστικοί και εξαιρετικά ευνοϊκοί οι όροι, δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια που να καλύπτουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρει «πράσινο φως» το δάνειο.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, από τα 45.689 διαθέσιμα ακίνητα, μόλις το 32,61% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δηλαδή τα πραγματικά διαθέσιμα σπίτια για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 14.899. Κυρίως το πρόβλημα είναι στην Αθήνα.

Προς το παρόν, μόνο το 5%-6% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έχει εγκριθεί, καθώς οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν βρει ακόμα ακίνητο. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι «δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ μάλλον και για τη συνέχεια όπου η σκέψη του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχε διαρρεύσει μέσω πληροφοριών σε δημοσιεύματα εφημερίδων ότι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες έχουν ζητήσει να καταργηθεί ένας από τους βασικούς όρους: Να έχει το ακίνητο εμπορική αξία ύψους 200.000 ευρώ. Και αυτό γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ακίνητο που να καλύπτει τα πάντα. Δηλαδή:

  • Να είναι 15ετίας ή παλαιότερο
  • Να είναι μέχρι 150 τ.μ.
  • Να έχει την εμπορική αξία 200.000 ευρώ
  • Να διαθέτει οικοδομική άδεια

Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει ο δανειολήπτης να έχει και τα 50.000 ευρώ, αφού το δάνειο για ακίνητο 200.000 ευρώ μπορεί να ανέρχεται το ανώτερο σε 150.000 ευρώ.

Το Plan B για το «Σπίτι μου» από τους πλειστηριασμούς

Σήμερα, όμως, Τρίτη 2 Μαΐου, η «Ναυτεμπορική» υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του προγράμματος για να αυξηθούν οι χορηγήσεις τους. Ένα λοιπόν από τα σχέδια που αναφέρονται είναι το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το χαρτοφυλάκιό τους για να διατεθεί προς πώληση με δάνειο. Τα σπίτια αυτά έχουν περιέλθει στις τράπεζες κυρίως μέσω πλειστηριασμών. Στα χαρτοφυλάκια υπάρχουν περίπου 300.000 ακίνητα, που όμως δεν ταιριάζουν όλα στα δεδομένα του προγράμματος αλλά κάποιο ποσοστό αυτών.

«Σπίτι μου»: Πώς κάνετε αίτηση για στεγαστικό δάνειο σε νέους

Δικαιούχοι σε πρώτη φάση θα είναι 10.000 νέοι. Η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

  • Ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
  • Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
  • Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Οι όροι της τράπεζας

  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
  • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
  • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
  • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
  • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ).
  • Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
  • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
  • Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial