Το δίκτυο διασωστών του Κids Save Lives αριθμεί 100.000 μέλη – Mε ένα app μπορείς να σώσεις μία ζωή – Πως μια 14χρονη έσωσε τη 10χρονη αδερφή της
«Αν δεν ήξερε ΚΑΡΠΑ ο υπάλληλος του προποτζίδικου και δεν ερχόταν άμεσα ο first responder του Κids Save Lives, εγώ σήμερα δεν θα βρισκόμουν στη ζωή», περιγράφει στο makthes.gr ο κ. Δημήτρης Βράκας. Ήταν 12 Αυγούστου του 2018 όταν πήγε σε προποτζίδικο στη Χανιώτη Χαλκιδικής, για να κυνηγήσει την τύχη του και τα 6.000.000 ευρώ που κληρώνονταν. Ωστόσο, η μοίρα φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια. Τότε ο ίδιος ήταν 55 ετών και όπως περιγράφει, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. «Το μόνο που θυμάμαι είναι να ανοίγω τα μάτια μου μέσα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Μου περιέγραψαν ότι μόλις μπήκα στο προποτζίδικο κατέρρευσα. Ο προποτζής ευτυχώς γνώριζε και μου έκανε ΚΑΡΠΑ. Άμεσα έφτασε ο γιατρός της περιοχής και ο first responder με απινιδωτή. Μου έκαναν τρεις απινιδώσεις. Μεταφέρθηκα στο Κ.Υ. Κασσανδρείας και από εκεί με ελικόπτερο στο «Παπανικολάου». Ο γιατρός του νοσοκομείου μου είπε ότι αν δεν μου είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες εγώ δεν θα ζούσα», περιγράφει ο κ. Βράκας. Ο ίδιος είναι εκπαιδευτικός στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, πλέον έχει επιστρέψει στην πρότερη καθημερινότητά του, με κάποια προβλήματα υγείας, και ευγνωμονεί τους ανθρώπους που τον κράτησαν στη ζωή. «Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Kids Save lives έχει σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ανάμεσά τους είμαι κι εγώ και τους ευχαριστώ γι’ αυτό», λέει συγκινημένος.
Οι απινιδωτές σε αριθμούς – «Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν»
Ο κ. Αναστάσιος Στεφανάκης είναι πρόεδρος του Kids Save Lives. Λέει ότι στη Χαλκιδική μέχρι το 2016 δεν υπήρχε σχεδόν κανένας απινιδωτής. «Σήμερα στη Χαλκιδική έχουμε 150 απινιδωτές και περιμένουμε άλλους 30. Έτσι, σε κάθε κοινότητα θα έχουμε από έναν έως πέντε απινιδωτές. Προτείνουμε να τοποθετούνται σε κεντρικά κτίρια, όπως τα σχολεία, ΕΛΤΑ, δημαρχεία και εκκλησίες», αναφέρει.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 150 μηχανήματα. Πρωτοπόροι στην τοποθέτηση απινιδωτών είναι οι δήμοι: Καλαμαριάς που έχει 40, Νεάπολης – Συκεών που διαθέτει 25 στα σχολεία, Θεσσαλονίκης με 10 μηχανήματα σε κεντρικά κτίρια κι άλλο 10 σε σχολεία και Κορδελιού – Ευόσμου που διαθέτει 25. «Οι υπόλοιποι δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν μόλις ένα ή και κανένα μηχάνημα. Μία πόλη 1,5 εκατ. ανθρώπων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, βάσει των διεθνών οδηγιών θα έπρεπε να έχει περισσότερα από 2.000 μηχανήματα», εξηγεί ο κ. Στεφανάκης. Αναφέρει ότι, σε άλλα κράτη υπεύθυνο για την τοποθέτηση απινιδωτών είναι συνήθως το Υπουργείο Υγείας ή το Εθνικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τους απινιδωτές, που «έπεσε» στο 6%. Έκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των συσκευών που υπάρχουν στη χώρα μας.
Τρίτη… από το τέλος η Ελλάδα στην επιβίωση θυμάτων από ανακοπή
Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, από τα μέλη τους Kids Save Lives έχουν εκπαιδευτεί 100.000 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά. «Στην ιστοσελίδα μας υπάρχει φόρμα όπου όποιος φορέας επιθυμεί, μπορεί να κάνει αίτημα και να τους εκπαιδεύσουμε δωρεάν. Η γνώση λοιπόν για την παροχή πρώτων βοηθών υπάρχει. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε ότι είναι δική μας δουλειά να βοηθήσουμε τον διπλανό μας που μπορεί να πάθει ανακοπή, να έχουμε απινιδωτή στο σχολείο, στην εκκλησία, στο γυμναστήριο κ.ο.κ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε τρίτοι από το τέλος, στην επιβίωση θυμάτων από καρδιακή ανακοπή», περιγράφει ο κ. Στεφανάκης. Ένας απινιδωτής, που μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, κοστίζει όσο ένα smart phone. Μάλιστα, το 1/4 των απινιδωτών στην Ελλάδα, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αγοράστηκαν από μαθητές που συγκέντρωσαν χρήματα για να βάλουν απινιδωτές στα σχολεία τους. Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της 14χρονης τότε Νεφέλης που εκπαιδεύτηκε από το Kids Save Lives το 2017, στις Αφίδνες Αττικής. «Μόλις δύο μήνες μετά την εκπαίδευση της Νεφέλης, η 10χρονη τότε αδερφή της βρέθηκε στον πάτο της πισίνας. Την έβγαλαν όμως κανείς δεν ήξερε πώς να την σώσει, πέραν από τη Νεφέλη που αναγνώρισε ότι η αδερφή της έπαθε αναπνευστική ανακοπή. Έκανε πέντε εμφυσήσεις, έκανε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και την επανέφερε στη ζωή», περιγράφει ο κ. Στεφανάκης.
Η χρήση του μηχανήματος είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και για κάποιον που δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί. «Το μηχάνημα έχει φωνητικές οδηγίες και καθοδηγεί τον χρήστη για το τι πρέπει να κάνει εκείνη την ώρα. Σε περίπτωση που “διαβάσει” ότι εκείνη την ώρα, η καρδιά του παθόντα έχει μία θανατηφόρα αρρυθμία που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απινίδωση, τότε και μόνον τότε εγκρίνεται», λέει ο κ. Στεφανάκης.
«Κάθε λεπτό που περνάει είναι εις βάρος μας»
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαρίδης είναι ιδιώτης γιατρός στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Kids Save Lives. Με την πολύτιμη βοήθειά του, έχουν επανέλθει στη ζωή τέσσερα θύματα καρδιακής ανακοπής. «Κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να γίνεται κάποια ενέργεια, λειτουργεί εις βάρος του παθόντα. Όταν κληθεί το ΕΚΑΒ, μπορεί να χρειαστούν 15 με 20 λεπτά για να φτάσει στο περιστατικό. Στα 5 λεπτά ο εγκέφαλος έχει νεκρωθεί, με μη αναστρέψιμες βλάβες. Πρέπει αμέσως να ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ και να γίνει απινίδωση. Οι πρώτες στιγμές είναι και οι πιο κρίσιμες. Όσο καλά κι αν είναι οργανωμένο το ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνει, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός της Χαλκιδικής αυξάνεται», λέει χαρακτηριστικά. Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, από το Kids Save Lives έχουν πιστοποιηθεί 100 first responders, αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη οι first responders ανέρχονται στους 2.000. Η τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από το Kids Save Lives συνεχίζεται με τους υπευθύνους νε λένε ότι στο μέλλον θα δούμε πολλά παιδιά να επαναφέρουν συνανθρώπους τους στη ζωή, καθώς πλέον ολοένα και περισσότερα θα έχουν τις γνώσεις.
Η εφαρμογή που σώζει ζωές
Το iSAVElives είναι μία δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που είναι διαθέσιμη στο app store και στο play store που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft. Μέσω της εφαρμογής υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα το 112 ή το 166 ώστε να ειδοποιηθεί η εξειδικευμένη βοήθεια. Επίσης, σε ακτίνα 10χλμ ειδοποιούντα οι first responders που είναι οι επαγγελματίες υγείας αλλά και πιστοποιημένοι πολίτες από το Kids Save Lives. Η εφαρμογή σε καθοδηγεί στο πώς να κάνεις ΚΑΡΠΑ, ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο και σου δείχνει που υπάρχει ο πλησιέστερος απινιδωτής. «Ακόμα κι αν έχεις την εφαρμογή, μπορείς να σώσεις μία ζωή», καταλήγει ο κ Στεφανάκης.
Μπορείτε να δείτε εδώ τα εργαλεία εκπαίδευσης και διάσωσης που προσφέρει με ανθρωπιστικά κίνητρα το KSL: https://kidssavelives.gr/ksl-parousiasi/
Πηγή: makthes.gr