Δασολόγοι που μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα εκτιμούν ότι το ένα τρίτο της οριοθετημένης περιοχής των 46.000 στρεμμάτων έμεινε αλώβητο
Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που επί οχτώ ημέρες μαινόταν στο Δάσος της Δαδιάς.
Η προκαταρκτική εκτίμηση για τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς που έκαναν οι δασολόγοι Γρηγόρης Βασιλόπουλος και Γιώργος Σουρβάς, έδειξε ότι από τα 46.000 στρέμματα της οριοθετημένης καμένης έκτασης του εθνικού πάρκου, το ένα τρίτο δεν κάηκε, ενώ σχεδόν η μισή έκταση (46,66%) έχει καεί με χαμηλή όμως σφοδρότητα πυρκαγιάς. Οι εκτιμήσεις των δύο επιστημόνων είναι ακόμα πιο αισιόδοξες από τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση το «Post Fire Biodiversity Recovery Hub» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Μελετώντας δορυφορικά δεδομένα πριν και μετά την πυρκαγιά και χρησιμοποιώντας τα χαρτογραφικά δεδομένα των τύπων οικοτόπου του ΥΠΕΝ, καθώς και τα αποτελέσματα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, όπως έχουν αναρτηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσής τους, οι δύο επιστήμονες της εταιρείας ForestPlan Environmental Consulting υπολόγισαν τον δείκτη NBR (Normalized Burn Ratio) που καταγράφει τιμές σφοδρότητας, καθώς επίσης και τη ζημιά που υπέστησαν τα βασικά προστατευτέα αντικείμενα, δηλαδή οι τύποι οικοτόπου και τα κρίσιμα ενδιαιτήματα ειδών ορνιθοπανίδας.
(Θιγόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 από την πυρκαγιά)
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 15.309,57 στρέμματα (ποσοστό 33,25%) μπορεί να θεωρηθεί ως άκαυτο, ενώ 21.481,33 στρέμματα (46,66%) έχουν καεί με χαμηλή όμως σφοδρότητα πυρκαγιάς. Επιπλέον, 7.336 στρέμματα (15,93%) έχουν καεί με χαμηλή έως μέτρια σφοδρότητα, 1.910,21 (4,15%) με μέτρια έως υψηλή σφοδρότητα, ενώ υψηλή σφοδρότητα πυρκαγιάς εμφανίζεται μόνο σε 1,2 στρέμματα, ποσοστό που θεωρείται μηδενικό.
«Αυτά είναι κάποια αρχικά δεδομένα και θα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιωθούν στο πεδίο. Να δούμε, δηλαδή, για παράδειγμα, αν αυτό που φαίνεται άκαυτο είναι όντως έτσι, αν σε αυτό που εμφανίζεται ως χαμηλής σφοδρότητας υπάρχουν άκαυτες νησίδες. Η πραγματική εικόνα της πυρκαγιάς θα προκύψει από το πεδίο, είτε για την ορνιθοπανίδα είτε για τους τύπους των οικοτόπων. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει για να καθορίσεις τα μέτρα που πρέπει να πάρεις», εξήγησε στη Voria.gr ο δασολόγος M.Sc Περιβαλλοντικής Βιολογίας, Γρηγόρης Βασιλόπουλος.
Τα συμπεράσματα
Ως προκαταρκτικά αποτελέσματα σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου οι δύο δασολόγοι αναφέρουν τα εξής:
• Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο σε σχέση με την αποκατάσταση του οικοσυστήματος αποτελεί το γεγονός του υψηλού ποσοστού των εκτάσεων που σύμφωνα με το δείκτη σφοδρότητας της πυρκαγιάς κατηγοριοποιείται ως «Άκαυτη – Unburnt» έκταση.
• Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό που εμφανίζεται ως χαμηλής σφοδρότητας πυρκαγιά (Low Severity) και θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έρευνα στις εκτάσεις αυτές ώστε να αναζητηθούν ζωντανά άτομα που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως σπορείς για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εκτίμηση των επιπτώσεων στα κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας της περιοχής, από ειδικούς επιστήμονες γνώστες των βιολογικών και οικολογικών χαρακτηριστικών των ειδών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης τους.
• Τα επηρεαζόμενα δασικά οικοσυστήματα αποτελούνται κυρίως από μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου (Τύπος οικοτόπου 9540) και δάση δρυός με Quercus cerris και Quercus petraea (Τύπος οικοτόπου 91Μ0). Στη Μεσογειακή ζώνη, τα οικοσυστήματα αυτά είναι προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές και αναγεννώνται εύκολα μετά από αυτές.
• Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την πυρκαγιά επηρεάστηκε και μικρό τμήμα του οικοτόπου 6220, ο οποίος αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΕ. Για τον οικότοπο αυτό εκτιμάται ότι θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί.
• Αναδασωτικές εργασίες θα πρέπει να γίνουν μόνο στις θέσεις εκείνες που το ανάγλυφο δημιουργεί προβλήματα στην φυσική αναγέννηση, και έχουν πληγεί ξανά από πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι επιστήμονες, η σημαντικότητα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου επιβάλλει την ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, ενώ οι όποιες εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εντατικών εργασιών πεδίου από επιστήμονες γνώστες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ειδών χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας αλλά και των τύπων οικοτόπων.
Πηγή: voria.gr