Πρωτοετείς φοιτητές και γονείς μιλούν στη «ΜτΚ» για την προσπάθειά τους να βρουν σπίτι, η οποία όπως λένε χαρακτηριστικά, «εξελιχθεί σε άθλημα μεγάλων αντοχών»

Επιχείρηση «αναζήτηση φοιτητικής στέγης: Μοιάζει με «όνειρο θερινής νύχτας»

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά μιας και η ανακοίνωση των βάσεων 2022 έγινε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου, ξεκίνησε φέτος το «κυνήγι» για φοιτητικά σπίτια.

Οι τιμές των ενοικίων «καίνε» και οι περισσότερες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν, για λίγα μόλις τετραγωνικά!

Η «ΜτΚ» μίλησε με νεοεισαχθέντες/πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε σχολές στην Κομοτηνή, τις Σέρρες και τα Ιωάννινα αλλά και με γονείς και όπως μας είπαν «η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας έχει εξελιχθεί πλέον σε άθλημα μεγάλων αντοχών! Τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγοστά, ενώ όποια είναι σε καλή κατάσταση διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές».

Κομοτηνή: Λίγα και πανάκριβα

Ο Ιορδάνης από τη Θεσσαλονίκη πέρασε στη Νομική Κομοτηνής και πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην πόλη με τη γιαγιά του, την κ. Δήμητρα -η οποία κατάγεται από εκεί- για να βρει πιο εύκολα ένα αξιοπρεπές σπίτι. «Αν και πήγαμε πολύ νωρίς, δυσκολευτήκαμε πολύ. Επικρατούσε ένας πανικός στα μεσιτικά γραφεία. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι γονείς αιφνιδιάστηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων Ιούλιο μήνα, με αποτέλεσμα οι ουρές έξω από τα μεσιτικά να είναι μεγάλες από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Όπως μας εξήγησαν εκεί, οι φοιτητές επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα από το φθινόπωρο του 2021, μετά την τηλεκπαίδευση τριών εξαμήνων λόγω πανδημίας. Όπερ σημαίνει ότι φέτος τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λίγα».

Όσο για τις τιμές, όπως μας λέει η κ. Δήμητρα, υπογράμμισε πως κυμαίνονται μεταξύ 300-350 ευρώ για ένα μικρό στούντιο και μάλιστα μακριά από το κέντρο. «Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα κριτήριά μας και να αναζητήσουμε μεγαλύτερο σπίτι με δύο δωμάτια, γιατί τα μικρά ή δίχωρα, όπως τα λένε, ήταν ανάρπαστα και όσα είδαμε δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Βρήκαμε τελικά στα 400 ευρώ ανά μήνα, μη επιπλωμένο και μόνο με air-condition».

Μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, μίσθωσαν το διαμέρισμα γα ένα χρόνο προπληρώνοντας τα ενοίκια, και έτσι η τιμή κατέβηκε στα 370 ευρώ το μήνα.

Ιωάννινα: Μία περιουσία για σπίτια «τρύπες»

Στην κλασική φοιτητούπολη των Ιωαννίνων η ζήτηση των πρωτοετών φοιτητών για ενοικίαση κατοικίας είναι μεγάλη, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως περιγράφει στη «ΜτΚ» η κ. Μαριάννα, είδε περίπου 30 σπίτια μέχρι να βρει μία γκαρσονιέρα για την 18χρονη κόρη της Έλενα από την Κατερίνη, που πέρασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

«Πήγαμε να ψάξουμε σπίτι πριν βγουν τα αποτελέσματα γιατί γνωρίζαμε ότι η Έλενα θα περάσει και η προσφορά φοιτητικών κατοικιών ήταν μεγάλη. Έπαθα όμως πολιτισμικό σοκ με τιμές. Για σπίτια ‘τρύπες’ ζητούσαν 400-450 ευρώ! Νοικιάσαμε το πιο φτηνό σπίτι που βρήκαμε: ένα μικρό δίχωρο στούντιο 29 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, χωρίς θέρμανση και έπιπλα, σε κτίριο πιο καινούριας κατασκευής για 330 ευρώ το μήνα. Υπάρχει καλοριφέρ για θέρμανση με πετρέλαιο, ωστόσο η κεντρική θέρμανση της οικοδομής είναι κλειστή, λόγω του μεγάλου κόστους. Επομένως, θα αγοράσουμε είτε κλιματιστικό, είτε ηλεκτρικό καλοριφέρ». Σύμφωνα με την κ. Μαριάννα, βρίσκει κανείς και φτηνότερες γκαρσονιέρες, με ενοίκιο της τάξης των 250-260 ευρώ, όμως αυτές συνήθως είναι σε ισόγεια πιο παλιών κτιρίων.

«Μου ζήτησαν 680 ευρώ για ένα επιπλωμένο στούντιο!»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «επώδυνη» εμπειρία που είχε στην πόλη των Ιωαννίνων η εκπαιδευτικός Μ.Σ. από τον νομό Πιερίας, η οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με σκοπό να βρει σπίτι για την κόρη της, νεοεισαχθείσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Η μητέρα μίλησε στη «ΜτΚ» για την κοσμοσυρροή που συνάντησε στα μεσιτικά γραφεία όπου είχε ραντεβού αλλά και για τις «εξωφρενικές» τιμές ενοικίων στα φοιτητικά σπίτια, μιλώντας με απόγνωση και απορία: «Πιστεύω ότι τα πιο ακριβά ενοίκια σε όλη την Ελλάδα θα τα βρει κανείς στα Ιωάννινα! Είναι σοκαριστικό να ζητούν 450 ευρώ για ένα επιπλωμένο στούντιο! Και αυτή είναι η μέση τιμή», αναφέρει.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητούσα για το σπίτι μάλλον ήταν αρκετά: να είναι επιπλωμένο, να έχει θέρμανση, να είναι από τον 1ο όροφο και πάνω και να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Μάλλον γι’ αυτό, το ενοίκιο για το πρώτο σπίτι που είδα ήταν… στα 680 ευρώ! Όπως καταλαβαίνετε, το σοκ μου ήταν προφανές. Και συνειδητοποίησα πως αν δε θες να μείνεις σε τρώγλη… πρέπει να πληρώσεις αδρά».

Το σπίτι που εντέλει μίσθωσε για ένα χρόνο είναι 33 τ.μ. επιπλωμένο με ηλεκτρικά είδη και θέρμανση φυσικού αερίου, με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται στα περίπου 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των λογαριασμών.

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα

Όπως σχολιάζει η Μ.Σ. οικογένειες με γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα που χρειάζονται προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ίδρυμα μακριά από το σπίτι τους, και αυτό είναι θλιβερό. «Ένας φοιτητής χρειάζεται σίγουρα 1.000 ευρώ το μήνα για τα έξοδα διαβίωσής του, κάνοντας μία μετρημένη ζωή. Πώς λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί να ανταπεξέλθουν; Και τι κάνουν σε περίπτωση που δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για να μπει το παιδί τους στη φοιτητική εστία;».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων για το μίσθωμα του σπιτιού, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στους ενδιαφερόμενους, μιας και έκανε λόγο για περιπτώσεις εκμετάλλευσης από κάποιους ιδιοκτήτες.

Είδος προς εξαφάνιση στις Σέρρες

Η μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών στην πόλη των Σερρών και η έλλειψη ακινήτων έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη ραγδαία αύξηση τις τιμής των ενοικίων. Όπως μας λέει ο Δημήτρης Κ., πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, «ήρθα από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες με πολύ άγχος για να βρω σπίτι. Δεν είχα μεγάλες απαιτήσεις. Έτσι πίστευα τουλάχιστον. Ήθελα ένα οικονομικό και μικρό σπίτι στο κέντρο με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο. Το θέμα της θέρμανσης και της επίπλωσης δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα αλλά δεν ήθελα με τίποτα ισόγειο ή υπόγειο. Όσα σπίτια είδα ήταν σχετικά καινούρια αλλά οι τιμές δεν ήταν βιώσιμες. Ζητούσαν 350-400 ευρώ. Απογοητεύτηκα και ο μεσίτης μου εξήγησε πως δυστυχώς τα διαθέσιμα σπίτια με βάση τα κριτήριά μου είναι λίγα, επομένως και ακριβά».

Η λύση τη συγκατοίκησης ήταν μονόδρομος για τον Δημήτρη καθώς επέλεξε να ψάξει για μεγαλύτερο διαμέρισμα και να μοιραστεί τα έξοδα με ένα φίλο του. «Νοικιάσαμε με τον φίλο μου ένα δυάρι, επιπλωμένο και με ατομική θέρμανση στα 500 ευρώ. Τουλάχιστον μ’ αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνω πολύ την οικογένειά μου και έχω και παρέα».

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial