Καταπέλτης» το πόρισμα για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι -«Ας μπει τέλος  στην αθλιότητα»

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα της έρευνας το οποίο εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης όπου βρήκαν το θάνατο 36 ηλικιωμένοι. Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, διαπιστώθηκε σωρεία παραλείψεων, εγκληματική ολιγωρία του προσωπικού, παντελή αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή των ηλικιωμένων και ασυγχώρητες παραβιάσεις των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020, οπότε αποκαλύφθηκε συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού στους περιθαλπόμενους του γηροκομείου, αλλά και σε ελάχιστους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ 61 κρούσματα ηλικιωμένων. Οι άνθρωποι αυτοί, διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια απεβίωσαν 36 εξ’ αυτών.

Ακολούθησε άμεσα η παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών. Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια, η έρευνα ολοκληρώθηκε και αφορούσε συγκεκριμένα τόσο την μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων, όσο και κάποια άτομα που γνώριζαν πως είχαν εκτεθεί, και είχαν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα, αλλά το αγνόησαν, και έγιναν η αιτία ώστε να διαδοθεί η ασθένεια στην μονάδα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των ηλικιωμένων. Όπως έγινε γνωστό, χθες Τετάρτη, σε βάρος των υπευθύνων του ιδρύματος ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση των μέτρων αναφορικά με την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών.

Οι άνθρωποι στοιβάζονταν ο ένας δίπλα στον άλλον με αποστάσεις μικρότερες του ενός μέτρου

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr, στα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα καταγράφονται ασυγχώρητες παραβιάσεις που οδήγησαν στον θάνατο των άτυχων ηλικιωμένων. Ειδικότερα, δεν ελήφθησαν από τη μονάδα δειγματοληπτικά τεστ από 5 έως 10 εργαζόμενους ή περιθαλπομένους όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ. Επίσης, ο αριθμός των τροφίμων ανερχόταν στους 156, και ήταν πολύ μεγαλύτερος του προβλεπόμενου, ο οποίος ήταν 88. Όπως είναι λογικό, δεν υπήρχε και το αντίστοιχο προσωπικό νοσηλευτών, καθώς δεν ήταν αρκετοί ώστε να περιθάλψουν όλους τους τροφίμους.

Μάλιστα, στις 29 Μάϊου του 2020, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την κοινωνική σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου διαπιστώθηκε και τότε από την ίδια, πως υπήρχαν υπεράριθμοι τρόφιμοι, περίπου 50 παραπάνω από ότι προβλεπόταν. Η ίδια το ανέφερε στην υπηρεσία της, αλλά δεν ακολούθησε καμία ενέργεια. «Ζητήθηκαν εξηγήσεις από την περιφέρεια, ζητήθηκε επανεξέταση από την δομή φιλοξενίας και αναθεώρηση της άδειας, μέχρι που φτάσαμε στο μοιραίο αποτέλεσμα. Ενώ παραβιάστηκαν οι όροι λειτουργίας με βάση την άδεια της συγκεκριμένης δομής, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Θεωρώ, πως εάν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε χάσει τους ατυχείς συνανθρώπους μας» αναφέρει στο ThessToday.gr, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους συγγενείς των θυμάτων, Ιωάννης Κοτζαμανίδης.

Εκτός των παραπάνω, διαπιστώθηκε επίσης, πως δεν ελήφθησαν υπόψιν οι κατευθυντήριες οδηγίες που είχε δώσει ο ΠΟΥ, ενώ προειδοποιούσε πως ο κορωνοϊός είναι μία οξεία αναπνευστική νόσος, και πάρα πολύ επικίνδυνη για ανθρώπους άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με το πόρισμα, στο ισόγειο του γηροκομείου, υπήρχε τέτοια «συσσώρευση ανθρώπων», που οι αποστάσεις ήταν πολύ μικρότερες ακόμη και του ενός μέτρου. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες, όσον αφορά τον συγκεκριμένο χώρο της δομής.

Ακόμη, επισημαίνεται πως από τις 16 Ιουνίου του 2020 έως την 9η Αυγούστου του ίδιου έτους, καταγράφηκαν 12 εισαγωγές, που για αυτές έγινε μόνο ένα μοριακό τεστ για κάθε νέο εισερχόμενο, ενώ η σχετική ΚΥΑ επέβαλλε ρητά να πραγματοποιούνται δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ. Τέλος, όπως προκύπτει, η μονάδα λειτουργούσε κατά παράβαση των διατάξεων αναφορικά με τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών (δεν διέθετε κάδους με καπάκι που να κλείνουν με ασφάλεια, κ.ά.).

«Η μητέρα μου, μου έκανε φριχτά παράπονα. Μου είπε πως δεν την αντιμετώπιζαν με σωστό τρόπο»

Σύμφωνα με την κατάθεση μίας γυναίκας που έχασε την μητέρα της, η οποία φιλοξενούταν στο συγκεκριμένο γηροκομείο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «στις 3 Ιουλίου του 2020 επισκέφτηκα την μητέρα μου από μεγάλη απόσταση, καθώς δεν επιτρεπόταν στους συγγενείς η κοντινή επαφή με τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, εγώ βρισκόμουν στις σκάλες της εισόδου της δομής, δεν ήμουν καν μέσα στο κτίριο, και η μητέρα μου ήταν στο μπαλκόνι. Υπήρχε απόλυτη απαγόρευση επαφής.

Διαπίστωσα πως στον οίκο ευγηρίας κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στην δομή φιλοξενίας, εργάτες που πραγματοποιούσαν οικοδομικές εργασίες, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα, ούτε καν το προσωπικό της μονάδας ακολουθούσε τα μέτρα. Χαρακτηριστικά, όταν πήγα την μητέρα μου για εισαγωγή, την παρέλαβε ένας εργαζόμενος χωρίς φορείο ή καροτσάκι, αλλά την πήρε στην αγκαλιά του, χωρίς να φοράει γάντια, μάσκα και στολή.

Όταν συνάντησα μετά από λίγο καιρό την μητέρα μου, μου έκανε φριχτά παράπονα, εξηγώντας μου με δάκρυα στα μάτια πως δεν την αντιμετωπίζουν με σωστό τρόπο. Την ρώτησα για ποιο λόγο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ενώ ο χώρος ήταν πανέμορφος, και μου απάντησε πως πρώτη φορά βλέπει το πράσινο που υπάρχει στον προαύλιο χώρο της δομής. Ακόμη, η προσωπική της υγιεινή ήταν παραμελημένη, με άκοπα νύχια και άλουστα μαλλιά».

«Οι ηλικιωμένοι που καταλήγουν στις δομές, δεν είναι ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο κ. Κοτζαμανίδης, μιλώντας στο ThessToday.gr ανέφερε πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που καταλήγουν σε οποιαδήποτε μονάδα φιλοξενίας, «δεν είναι ούτε ανθρώπινα σκουπίδια, και ούτε οι μονάδες αυτές είναι χωνευτήρια ανθρώπινων ψυχών».

Αντιθέτως, όπως τονίζει ο ίδιος, αυτοί οι άνθρωποι είχαν την δική τους διαδρομή στην κοινωνία, δούλεψαν, πλήρωσαν, αγωνίστηκαν, και το μόνο που αξίζουν είναι τα τελευταία τους χρόνια, να τα περάσουν γεμάτα αγάπη, ηρεμία, αξιοπρέπεια και σεβασμό. «Αν αυτές οι ρομαντικές αρχές και αξίες δεν συνάδουν με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, τότε πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία και να επιβάλλει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιου είδους μονάδων, και σε περίπτωση που δεν τηρούνται, πρέπει να τις κλείνουν. Πρέπει να απαλλάξει την κοινωνία μας τελείως από αυτήν την αθλιότητα».

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial