Κικίλιας: Εντός καλοκαιριού θα χτίσουμε ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας»

Την πεποίθηση ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας», «εκτός απροόπτου και αν οι παραδόσεις των εταιρειών γίνουν με βάση τον προγραμματισμό», καθώς όσα εμβόλια έρχονται μπαίνουν κατευθείαν στις εμβολιαστικές γραμμές και ο κόσμος εμβολιάζεται άμεσα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον «Ελληνικό Κήρυκα» Αυστραλίας.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η επιτυχία της Επιχείρησης «Ελευθερία» συνίσταται στην πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και φυσικά στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους υγειονομικούς στα εμβολιαστικά κέντρα, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους εμβολιάζοντας ημερησίως περισσότερους από 100.000 πολίτες. «Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε μία νέα κουλτούρα στον τρόπο που το κράτος προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολίτη», πρόσθεσε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να αντέχει

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει απέναντι στη σφοδρότερη πανδημία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης. «Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του κορονοϊού θέσαμε έναν στόχο: Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, όχι μόνο για την Covid, αλλά και για όλα τα νοσήματα των συμπολιτών μας. Το πετύχαμε με τη συνεργασία όλων: Των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των στρατιωτικών νοσοκομείων, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε περισσότερες από 1.500 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, όταν τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε 557. Προσλάβαμε πάνω από 10.000 υγειονομικούς μέσα στην πανδημία, εκ των οποίων πάνω από 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν. Αυτό το Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα υγείας άλλων χωρών. Πλέον, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία μεγάλη αποδοχή των υπηρεσιών του ΕΣΥ, μία σημαντική εμπιστοσύνη. Στις τελευταίες, μάλιστα, δημοσκοπήσεις το ΕΣΥ είναι δεύτερο στην εμπιστοσύνη των πολιτών για πρώτη φορά, πίσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση του κόσμου αυτούς τους σχεδόν 15 μήνες πανδημίας, ο υπουργός απάντησε ότι στην Ελλάδα ο κόσμος, στη συντριπτική πλειονότητά του, πειθάρχησε στα μέτρα. «Ο Έλληνας δεν πειθάρχησε επειδή υπήρχε η “δαμόκλειος σπάθη” των ελέγχων και των προστίμων, αλλά για να προστατεύσει, όχι τόσο τον εαυτό του αλλά τους αγαπημένους του», υπογράμμισε. «Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω κάτι ακόμα. Εκείνο το παλιό ρητό των γονιών μας “υγεία πάνω απ’ όλα” απέκτησε ξαφνικά εντελώς διαφορετικό ειδικό βάρος. Έγινε ένα κυριολεκτικό και καθολικό αξίωμα, καθώς ένας κορονοϊός, ο SARS-CoV-2, ανέτρεψε τις ζωές όλων μας σε όλον τον πλανήτη. Και σίγουρα η ιστορία του κόσμου έχει επιβεβαιώσει ότι μέσα σε συνθήκες κρίσεων ξεφυτρώνουν χώρες, μικρές σε μέγεθος και αδύναμες οικονομικά, που κάνουν “άλματα” στο “κουλουάρ” της διαδρομής τους», συμπλήρωσε.

Στήριξη των ηρώων της πανδημίας

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η αναμέτρησή μας με την πανδημία δεν ήταν μία μάχη. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας διαρκής πόλεμος. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Όπως σημείωσε, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι πλέον εξουθενωμένοι. «Γι’ αυτό και τώρα προχωράμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη στήριξη και την ενδυνάμωση όλων αυτών των ηρώων της πανδημίας μέσω παρεμβάσεων, όπως ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ανάπτυξη ατομικών και ομαδικών πρωτοκόλλων από ψυχολόγους κ.ά. Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, να εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας, να ενισχύουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας με προσωπικό και εξοπλισμό και να τις αναβαθμίζουμε ενεργειακά και ψηφιακά. Η υγειονομική κρίση φαίνεται σιγά-σιγά να φτάνει προς το τέλος της, όμως δεν ξεχνάμε ότι το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν και εξακολουθεί να είναι η οικοδόμηση ενός καλύτερου, σύγχρονου και ποιοτικού Εθνικό Συστήματος Υγείας, το οποίο είχε υποβαθμιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης», τόνισε.

Ένας υπουργός Υγείας πρέπει να είναι ικανός και στο να αποφασίζει ποιους πρέπει να συμβουλεύεται

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας ο υπουργός δήλωσε: «Αν η πανδημία ήταν βιβλίο, ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ήταν ένα ξεχωριστό και πολύ όμορφο, συγκινητικό κεφάλαιο. Του οφείλω, όλοι του οφείλουμε, πολλά». «Ένας πολιτικός, ένας υπουργός Υγείας πρέπει να είναι ικανός και στο να αποφασίζει ποιους πρέπει να συμβουλεύεται. Το εφάρμοσα στον αντικαπνιστικό νόμο, το εφάρμοσα στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, το εφάρμοσα στη δημιουργία των ΜΕΘ με την Αναστασία Κοτανίδου. Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες, πολλοί, καλοί επιστήμονες, και έχω αποδείξει ότι αδιαφορώ για το κομματικό σε ό,τι έχει να κάνει με τη στελέχωση των επιτροπών αυτών. Να πω συγκεκριμένα παραδείγματα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι διορισμένη ολόκληρη από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον κύριο Ξανθό. Η Επιτροπή της κυρίας Θεοδωρίδου, που είναι χρόνια παιδίατρος, εμβολιάστρια, κορυφαία γιατρός στον χώρο, και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, έχουν διοριστεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τους κράτησα όλους», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial