Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές. Θέλουμε να πιστεύουμε, γνωστές σε όλους. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να επηρεάσει και την τιμή του καφέ που πίνουμε με τόση λαχτάρα;

Μια κούπα ζεστού καφέ είναι ικανή να διώξει όλα τα άγχη και τα προβλήματα, προσφέροντας ζεστασιά τόσο στο σώμα, όσο και στο εσωτερικό μας. Για πολλούς, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας. Παραδόξως δεν μπορούμε να φανταστούμε τις εξόδους με τους φίλους μας, χωρίς έναν καφέ.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η ξηρασία εντείνεται, ο καλός καφές θα γίνεται όλο και πιο ακριβός και πιο δύσκολο να αναπτυχθεί. Μελέτες δείχνουν ότι έως το 2050, περίπου το ήμισυ της γης που χρησιμοποιείται για καφέ υψηλής ποιότητας θα είναι μη παραγωγικό. Ο καφές είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο. Δύο είδη, το Arabica (70%) και το Robusta (30%), αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλη την παραγωγή.

Η Βραζιλία καλλιεργεί το 28% του παγκόσμιου Robusta. Είναι πικρό και χρησιμοποιείται για στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο. Όσον αφορά το 41% του Arabica, θεωρείται γευστικά και ποιοτικά ανώτερο. 

Το Robusta, ωστόσο, είναι μια πιο ανθεκτική καλλιέργεια, αναπτύσσεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μπορεί να γίνει η εναλλακτική επιλογή καθώς η τιμή του Arabica εκτινάσσεται στα ύψη.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή Arabica της Βραζιλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 30% φέτος, ενώ του Robusta θα αυξηθεί κατά 5%.

Οι εταιρείες καφέ, όπως η Starbucks, επενδύουν εκατομμύρια για την ανάπτυξη κόκκων καφέ που μπορούν να επιβιώσουν από την ξηρασία και τη ζέστη. Παράλληλα, διατηρούν τη γεύση Arabica.

Πηγή: jenny.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial