Οι νοσηλευθέντες ασθενείς με Covid-19 που είχαν σοβαρή φλεγμονή κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο, για αυτό πρέπει να παίρνουν στεροειδή μετά το εξιτήριο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη
Οι ασθενείς που όταν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού είχαν εμφανίσει σοβαρή συστημική φλεγμονή, κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες μετά τη φαινομενική ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, πάντως, δείχνει ότι αν παίρνουν συστηματικά στεροειδή φάρμακα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου τους λόγω σοβαρής «μακράς Covid-19» μειώνεται στο μισό.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρτς Μάινους, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», μελέτησαν 1.207 ενήλικες που είχαν νοσηλευθεί κατά τη διετία 2020-21 μετά από λοίμωξη Covid-19 και οι οποίοι είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα έως ενός έτους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Ως δείκτης για τη σοβαρότητα της φλεγμονής τους κατά τη νοσηλεία τους χρησιμοποιήθηκε το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα τους, η οποία εκκρίνεται από το ήπαρ ως αντίδραση στο σήμα της φλεγμονής. Όσο πιο αυξημένη ήταν η συγκέντρωση της CRP σε έναν ασθενή τόσο πιο βαριά ήταν η κατάστασή του κατά τη νοσηλεία του.
Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα CRP κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σχέση με εκείνους που είχαν το μικρότερο επίπεδο CRP κατά τη νοσηλεία τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με τη σοβαρή φλεγμονή μειωνόταν ξανά έως κατά 51%, αν ο ασθενής είχε πάρει αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και την ανάρρωσή του από την οξεία φάση της Covid-19.
Όπως είπε ο δρ Μάινους, «πολλές λοιμώδεις νόσοι συνοδεύονται από μία αύξηση στη φλεγμονή. Τις περισσότερες φορές, αυτή η φλεγμονή είναι εστιασμένη τοπικά εκεί που βρίσκεται η λοίμωξη. Όμως, η Covid-19 είναι διαφορετική επειδή δημιουργεί φλεγμονή σε πολλά μέρη του σώματος πέρα από τους αεραγωγούς των πνευμόνων, για παράδειγμα στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Οι υψηλοί βαθμοί φλεγμονής μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των ιστών». Οι Αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι η Covid-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία δυνητικά χρόνια νόσος, ιδίως αν είχε προηγηθεί σοβαρή φλεγμονή κατά τη φάση της νοσηλείας. Γι’ αυτό συστήνουν να γίνεται πιο ευρεία συνταγογράφηση στεροειδών λαμβανόμενων από το στόμα σε αυτούς τους ασθενείς με κορονοϊό που παίρνουν εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον Μάινους, «όταν κάποιος έχει κρυολόγημα ή ακόμη και πνευμονία, συνήθως θεωρούμε ότι η αρρώστια του έχει τελειώσει μόλις ο ασθενής αναρρώσει. Αυτό είναι διαφορετικό από μία χρόνια νόσο, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τους ασθενείς μετά από ένα οξύ επεισόδιο. Κατά παρόμοιο τρόπο, είναι ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η Covid-19 μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας σε πολλά μέρη του σώματος μετά την ανάκαμψη των ασθενών από το αρχικό επεισόδιο».
Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει πέρυσι τον Δεκέμβριο ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν με βαριά Covid-19 και φαινομενικά ανάρρωσαν, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σύγκριση με όσους είχαν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19 και δεν είχαν νοσηλευθεί. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι για μερικούς ασθενείς η λεγόμενη «μακρά Covid-19» μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.
Πηγή: reader.gr