“Απλώνεται” η διασπορά στον ελλαδικό χάρτη. Εκτός της βόρειας Ελλάδας που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία της, τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και στη δυτική Ελλάδα όπως και στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε περαιτέρω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί εισηγούνται το “κοκκίνισμα” των Γρεβενών, όπως και των Τρικάλων. Παράλληλα, σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.
Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή. Ωστόσο, επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική όπως και ο βόρειος τομέας Αθηνών που κατέγραψε ανοδική τάση των νέων διαγνώσεων με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.
Στην Αττική εντοπίστηκαν χθες 703 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 496, στη Λάρισα 258, στη Μαγνησία 136, πάνω από 100 στην Αχαΐα, την Ημαθία και κοντά στα 100 περιστατικά καταγράφηκαν στη Μεσσηνία, την Πιερία, τις Σέρρες, στη Δράμα, τον Έβρο, την Πέλλα.
Βόρεια Ελλάδα: Παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ο κόσμος δεν εμβολιάζεται
“Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχουν πειστεί ακόμα. Ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή”, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η αύξηση των κρουσμάτων, κατά 17% την τελευταία εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, έχει ως συνέπεια την αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι νέες νοσηλείες ανέβηκαν κατά 30%. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου έχει ξεπεράσει τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα. Ακόμη, οι νέες εισαγωγές προς εξιτήρια φτάνουν στο 1,6.
Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας η πίεση ανεβαίνει και η πληρότητα των ΜΕΘ covid ξεπερνά το 90%. Ενδεικτικά, συνολικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) χθες νοσηλεύονταν 73 ασθενείς σε ΜΕΘ, από τους οποίους το 95,9% ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, στην 4η Υπε (Μακεδονίας και Θράκης) σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν χθες 50 ασθενείς, το 94% των οποίων ανεμβολίαστοι.