Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, το οποίο μπορεί να καθορίσει την έκβαση της επιδημίας κατά τη χειμερινή περίοδο, βρίσκεται η χώρα μας, εν όψει της αύξησης της μεταδοτικότητας του κορονοϊού που συνοδεύει την αναμενόμενη μείωση της θερμοκρασίας τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι ειδικοί δίνουν χρονικό περιθώριο 1 – 1,5 μήνα, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Μόνο έτσι, θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η αύξηση μεταδοτικότητας της χειμερινής περιόδου. Με τη σειρά, θα περιοριστούν οι κραδασμοί που μπορεί αυτή να επιφέρει σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν για μια ακόμη φορά έκκληση για άμεσο εμβολιασμό τόσο στους νέους, οι οποίοι έχουν περισσότερες επαφές και αποτελούν άθελά τους το επίκεντρο της μετάδοσης του ιού, όσο και στους ηλικιωμένους, οι εμβολιασμοί των οποίων έχουν εμφανίσει πλατό, χωρίς να σημειώνεται βελτίωση εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους, τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη προστασία των εμβολιασμένων του περιβάλλοντος τους. Σαφές πλέον, πως με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, είναι δεδομένο ότι θα νοσήσουν.

Παρότι τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου επικρατεί η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, δεν προσφέρει πλήρη αποστειρωτική ανοσία και ότι με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν τον ιό, οι ανά τον κόσμο επιστήμονες διαμηνύουν πως παραμένει αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το εμβόλιο προσφέρει σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας.

Επιβαρύνεται η κατάσταση στο σύστημα υγείας

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σχετικά σταθερός σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το «αποτύπωμα» της επιδημίας στο ΕΣΥ γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Προδιαγράφεται λοιπόν, ένα δυσοίωνο μέλλον εάν δεν ανεβάσουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί. Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κυλιόμενο μέσο όρο αντίστοιχα των εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται στις 267 ανά μέρα.

Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, οι οποίοι αφορούν πλέον σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παρότι η επιδημία τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες δείχνει σημεία σταθερότητας στον αριθμό των διαγνώσεων, να παρουσιάζει σημεία βραδείας επιδείνωσης στο προφίλ νοσηρότητας. Σήμερα το 45% (σχεδόν ένας στους δύο) των νοσηλευμένων είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το 1/3 των ασθενών στα νοσοκομεία.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ (+16%), των διασωληνώσεων αλλά και της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών κατά σχεδόν 10 έτη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500 πολίτες νοσηλεύονται στην επικράτεια με κορονοϊό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα των απλών κλινών Covid ανέρχεται στο 45,27%. Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid, έχει ήδη ξεπεράσει το 70%.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των ασθενών που χάνονται καθημερινά έχει διαμορφωθεί στους 31/μέρα κατά μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 54%.

Επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα

Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, θα σημειωθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες >65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3.9% των νέων κρουσμάτων, πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας καταγράφηκαν συνολικά στο διάστημα μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού κρουσμάτων στον ευάλωτο αυτό πληθυσμό (8.3%). Γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών για απαραίτητη νοσηλεία ή εισαγωγή σε ΜΕΘ στις προσεχείς ημέρες.

Επιπλέον, το επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, κάνουν έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, τόσο στην εργασία, τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι. Τέλος, τονίζουν ότι η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά.

Παπαευαγγέλου: Υπενθύμιση της σημασίας των μέτρων και τήρησή τους

«Είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμα και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (26/8), η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Με την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών και ενώ μάθαμε καλά ότι ο ιός αυτός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αλλάζουν συχνά τα δεδομένα της πανδημίας. Προσδοκούμε ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός. Έχοντας ως όπλο τις γνώσεις μας τα ατομικά αλλά και συλλογικά μέσα προστασίας, τον μαζικό εμβολιασμό και το συχνό testing. Στοχεύουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειες μας. Να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Να μπορούμε να φροντίζουμε όλους τους ασθενείς με χρόνια ή μη άλλα νοσήματα, εκτός COVID, στα Νοσοκομεία μας.

Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5.2% των κρουσμάτων και 3.4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειονότητα των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν», πρόσθεσε η καθηγήτρια. Επισημαίνοντας ότι σήμερα, με περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού.

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial