Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Η αινιγματική ανάρτηση για την ασφυξία από τον Γρηγόρη Λέων

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων έχει δηλώσει πως στην περίπτωση των τριών παιδιών στην Πάτρα δεν αποκλείεται η αιτία θανάτου σε όλες τις περιπτώσεις να είναι η ασφυξία

Οπρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων έχει δηλώσει πως στην περίπτωση των τριών παιδιών στην Πάτρα δεν αποκλείεται η αιτία θανάτου σε όλες τις περιπτώσεις να είναι η ασφυξία. Μάλιστα, από τη Δευτέρα έχει υποστηρίξει πως υπάρχουν δεδομένα στις ιατροδικαστικές εκθέσεις της Μαλένας και της Ιριδας που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου.

Τώρα, ο κ. Λέων επανέρχεται με ανάρτηση στο Facebook στην οποία κοινοποιεί απόσπασμα από βιβλίο της ιατροδικαστικής στο κεφάλαιο της ασφυξίας και συσχετίζει για πρώτη φορά δημόσια -και μάλιστα βιβλιογραφικά- τα ευρήματα περί «εκφύλισης ηπατικών κυττάρων». Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Διαβάζω σε έκθεση: Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων.

Διαβάζω στο βιβλίο ιατροδικαστικής στο κεφάλαιο της ασφυξίας:

Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής.

Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται:

Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Πάτρα: Το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα (14/3) ο κ. Λέων δήλωσε στο STAR πως «το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου είναι ένα σενάριο που συνάδει πλήρως με τα ευρήματα στα δύο παιδιά (σ.σ. Μαλένα και Ιριδα) που διαπιστώθηκαν κοινά σημεία: έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, τραύματα, εκδορές και τραύματα που αφορούν τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών».

Οσον αφορά την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Ιριδας επεσήμανε πως «διαπιστώνεται πράγματι ένα μικρό τραύμα εντός του στόματος το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα ευρήματα της έκθεσης και να δούμε αν αυτό το τραύμα ήταν η πηγή της αιμορραγίας που είχε το πανάκι ή το έντονο πνευμονικό οίδημα. Σε κάθε περίπτωση για να έχει αίμα το πανάκι θα ήταν εντός της στοματικής κοιλότητας. Η μητέρα έχει πει πως υπήρχε ένα πανάκι με αίμα. Εδώ η πηγή της αιμορραγίας είναι είτε το τραύμα αλλά ακόμα και να μην προέρχεται από αυτό αλλά από υγρό των πνευμόνων, το απλό που λέει η λογική, αυτό το πανάκι πρέπει να έχει μπει στο στόμα».

«Από μόνο του κανένα εύρημα δεν μπορεί να δείξει τον θάνατο. Επειδή τυγχάνει και έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή επιτροπή για τους νεογνικούς θανάτους θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα παιχνίδια έχουν αυστηρές προδιαγραφές, έχουν συγκεκριμένες ηλικίες που πωλούνται. Δηλαδή μία πιπίλα δεν μπορεί να κάνει τραύμα σε παιδί, δεν θα έπρεπε να πωλείται. Ενα εύρημα από μόνο του δεν δίνει αιτία θανάτου. Θα πρέπει να γίνει συνεκτίμηση. Εδώ έχουμε εκκωφαντικά ευρήματα. Για παράδειγμα η ανοξυγοναιμία είναι ένα εύρημα στον εγκέφαλο ξεκάθαρο που σημαίνει έλλειψη οξυγόνου. Θα γίνουν διάφορα σενάρια, ένα θα είναι το αληθές» είπε ο κ. Λέων. «Το πνευμονικό οίδημα είναι ένα μη ειδικό εύρημα. Το έντονο πνευμονικό οίδημα αρχίζει και γίνεται ένα λιγότερο μη ειδικό εύρημα αλλά το έντονο πνευμονικό οίδημα, με την έντονη συμφόρηση με την ανοξυγοναιμία νομίζω μας δίνουν απάντηση», ισχυρίστηκε ο ιατροδικαστής.

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial