Παυλάκης – Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανό κύμα πανδημίας και το καλοκαίρι, δεν έχουν τελειώσει οι εμβολιασμένοι

Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τη στιγμή που η ανησυχία για την εξάπλωσή της εντείνεται.

«Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», ήταν το πρώτο σχόλιο του γιατρού ερευνητή μιλώντας στο Μega. Όπως ανέφερε πρόκειται για έναν νέο ιό «με διαφορετικές ιδιότητες και στην παρουσία των συμπτωμάτων» αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα. «Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει προφανώς περισσότερους ανθρώπους. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βλαπτικός για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.

«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση. Αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συνέχεια με τους ιούς, ότι προσπαθούν να βρουν τρύπες στο ανοσολογικό μας σύστημα και αυτός ο ιός τις έχει βρει», είπε ο κ. Παυλάκης και ανέφερε ότι υπάρχει και «ένα επόμενο στέλεχος, το Δέλτα + που είναι χειρότερο γιατί αποφεύγει πολλά από τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας». Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια εναντίον της Δέλτα ακόμα δουλεύουν αλλά δεν είναι τόσο δραστικά όσο για τον αρχικό ιό.

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο. Είναι οι εμβολιασμένοι που θα πάρουν και το καινούριο ιό και θα έχουν ένα απλό κρυολόγημα, και είναι και άλλοι που είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να διασωληνωθούν και να πάνε για χειρότερα. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Υπάρχουν πολλοί εμβολιασμένοι που δεν έχουν προστασία», είπε και σημείωσε ότι «ποτέ κανείς δεν είπε ότι οι όλοι εμβολιασμένοι θα είναι 100% και για πάντα προστατευμένοι από τον ιό. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

«Αυτοί που είχαν ένα ασθενές ανοσολογικό σύστημα, μια ασθενή αντίδραση στο εμβόλιο και θα τα πήγαιναν σχετικά καλά με τον αρχικό ιό ή και με το βρετανικό στέλεχος, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάνε το ίδιο καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα», είπε και σημείωσε ότι «είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.

«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν», τόνισε.

«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι», είπε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πιθανότητα νέων μέτρων και τον Σεπτέμβρη τόνισε: «Φυσικά, τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι. Ο καινούριος ιός φαίνεται από το ότι κάνει επιδημίες και το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι δυσκολότερο για τον ιό αλλά ένας καινούριος ιός και επιθετικός σαν κι αυτόν δεν έχει όρια, μπορεί να δούμε κύμα και το καλοκαίρι».

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial