Στις 20 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την απογραφή του ψηφιακού ωραρίου των μισθωτών στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ», ενέργεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή και επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, πλην των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών.
Από τον καινούργιο χρόνο παίρνουν σειρά οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες security, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι βιομηχανίες και οι ΔΕΚΟ. Η εφαρμογή της κάρτας στην εστίαση και στον τουρισμό, αν και έχει προαναγγελθεί πριν το καλοκαίρι του 2023, ίσως χρειαστεί να πάει πιο πίσω καθώς μεσολαβούν οι εορταστικές περίοδοι και οι εκλογές.
«Προφανώς δεν πάμε να εφαρμόσουμε την Κάρτα με τον ίδιο τρόπο παντού, ούτε έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος του εγχειρήματος», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό προχωρούμε σταδιακά και συναινετικά. Εφαρμόζουμε το μοντέλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και με βάση τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».
Σήμερα μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Γ. Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη και εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών και των εταιριών security, προκειμένου να συζητηθούν οι ιδιαιτερότητες των δύο κλάδων εν όψει της ένταξής τους στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο η μεταρρύθμιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα εφαρμοστεί σταδιακά και ύστερα από διάλογο προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των επιμέρους κλάδων και επαγγελμάτων και να κατοχυρώνονται αποτελεσματικά και δίκαια, όσα προβλέπει η νομοθεσία για τους εργαζομένους.
Τι φέρνει το «Εργάνη ΙΙ»
Το νέο καθεστώτος του «Εργάνη ΙΙ» φέρνει 5 κομβικής σημασίας αλλαγές για εργαζόμενους και εργοδότες:
1. Ψηφιακό ωράριο: Η καταγραφή του ωραρίου θα γίνεται σε πλήρως ψηφιακή μορφή και αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο Εργάνη που γίνεται σήμερα με μορφή κειμένου ή επισυναπτόμενων αρχείων κάτι που υποχρεώνει τον λογιστή σε εκ του μηδενός διαμόρφωση του ψηφιακού ωραρίου.
2. Ψηφιακή Κάρτα: Κάθε είσοδος και έξοδος του εργαζόμενου από την εργασία θα καταγράφεται με ψηφιακό τρόπο ενώ θα υπάρχει άμεση σύνδεση, έλεγχος και κριτήρια διασταύρωσης δηλωθέντων με πραγματοποιηθείσες ώρες εργασίας. Κάθε είδους απόκλιση (μικρή η μεγάλη) από το δηλωθέν ωράριο θα πρέπει να ελέγχεται και να τεκμηριώνεται.
3. Άδειες – απουσίες: Ο εργοδότης θα υποχρεούται σε ακριβή καταγραφή κάθε είδους άδειας – ασθένειας – απουσίας η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον λογιστή εντός του 1ου 10ημέρου του επόμενου μήνα.
4. Υπερεργασία – Υπερωρία: Η υπερεργασία και η υπερωρία θα καταγράφονται βάσει «χτυπημάτων», ενώ η μη ύπαρξη χτυπήματος κατά τον έλεγχο θα επιφέρει κυρώσεις.
5. Υπολογισμός Μισθοδοσίας: O υπολογισμός μισθοδοσίας θα πρέπει να συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα σημάνσεων/χτυπημάτων κάτι το οποίο πολλαπλασιάζει τον χρόνο ελέγχου των δεδομένων.
Πηγή: insider.gr