Μετά την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου, τεχνική σύμβουλο της Ρούλας Πισπιρίγκου, ήταν η σειρά του συναδέλφου της, Χρήστου Κραββαρίτη, να υποστηρίξει ότι δεν ήταν θανατηφόρα η δόση κεταμίνης που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα, κόρη της 34χρονης, της οποίας η δίκη είναι σε εξέλιξη με την ίδια να κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης.
Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει άσσους στο μανίκι που θα αποκαλύψει εντός δικαστικής αίθουσας», ανέφερε για πρώτη φορά αποκλειστικά στο «Live News», ο έμπειρος ιατροδικαστής, Χρήστος Κραββαρίτης, στον οποίο απευθύνθηκε ο συνήγορος της, Αλέξης Κούγιας, για να οικοδομήσουν μαζί την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης.
«Δεν μπορώ να πω πολλά για μια υπόθεση που αυτή τη στιγμή κρίνεται στα δικαστήρια. Αφήστε να υπάρχουν άσσοι στον μανίκι. Το πόρισμα για την Τζωρτζίνα επιδέχεται διαφορετικής προσέγγισης. Ναι μεν η κεταμίνη συμμετέχει στον μηχανισμό θανάτου, αλλά δεν είναι αυτή η αιτία του θανάτου», αναφέρει ο Χρήστος Κραββαρίτης, ιατροδικαστής Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, υποστηρίζει πως υπάρχουν σημαντικά ευρήματα στην ιστοπαθολογική της 9χρονης που βρέθηκαν στην αφάνεια και σκοπεύουν να αναδείξουν. «Προφανώς το τοξιλογικό πόρισμα της Τζωρτζίνας δεν περιλαμβάνει μόνο κεταμίνη. Περιλαμβάνει κι άλλες ουσίες. Η τοξικολογική δείχνει κι άλλα φάρμακα και η ιστοπαθολογική έκθεση δείχνει κι άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει κανείς».
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο για την ποσότητα κεταμίνης, αλλά και για τον τρόπο που μπορεί να χορηγείται.
«Ιατροδικαστής με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή πρέπει να αποσκοπεί πάντα με τεκμηρίωση επιστημονική στην απονομή της δικαιοσύνης, συμβάλλοντας στην όποια διαδικασία. Άρα είτε είσαι ιδιώτης, είτε δημόσιος κλητήρας, υπηρετείς το ιατρικό λειτούργημα. Συγκεκριμένα, την ιατροδικαστική.
Όσον αφορά στα 6,5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος της Τζωτρζίνας είναι ένα νούμερο για το οποίο δεν χρειάζεται να αναμοχλεύσεις οποιαδήποτε δικογραφία ή να μελετήσεις κάποιον ιατρικό φάκελο είναι ένα νούμερο, το οποίο σύμφωνα με την εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία και σύμφωνα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε μεταθανάτια συγκέντρωση στο αίμα για την κεταμίνη είναι μόνο θανατηφόρα», αναφέρει ο ιατροδικαστής.
«Επαναλαμβάνω με ένα από παράδειγμα που είχα αναφέρει πάλι στην εκπομπή σας, η συγκεκριμένη ποσότητα κεταμίνης ανιχνεύτηκε μεταθανάτια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μεταβολισμού στο αίμα της Τζωρτζίνας, άρα μιλάμε για μια συγκέντρωση που προγενέστερα ήταν μεγαλύτερη και αντιστοιχεί μέχρι και σε 15 φιαλίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ανάνηψη.
Είναι δηλαδή σαν να έχουν σπάσει 15 φιαλίδια και μάλιστα σε ένα κοριτσάκι που ζυγίζει 30 κιλά, δεν χρησιμοποιείται όλη η ποσότητα αλλά χρησιμοποιείται η μισή και αραιώνεται με φυσικό όρο.
Αυτή η ποσότητα είναι σαν να έχουν σπάσει 15 αμπούλες. Άρα πώς έχει χορηγηθεί τόση ποσότητα; Και δεύτερον και πολύ σημαντικό αυτή η ποσότητα κεταμίνης ήταν και η αιτία θανάτου. Άρα αναιρούμε την αιτία θανάτου;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παντελής Αλεξάνδρου.
Παντελής Αλεξάνδρου: «Τα 6,5 mg κεταμίνης είναι θανατηφόρα»
O ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου αναφέρει για την ποσότητα της κεταμίνης: «Το φάσμα των συγκεντρώσεων του φαρμάκου μπορεί να μην ήταν θανατηφόρο. Για παράδειγμα, πολύ μικρότερη ποσότητα σε ένα παιδί, ακόμα και να ήταν θεραπευτική, θα μπορούσε να την απορροφήσει ένας οργανισμός. Εδώ όμως, κατά την προσωπική μου άποψη και εμπειρία, ένα κοριτσάκι στα κιλά και την ηλικία της Τζωρτζίνας, δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για θεραπευτική δόση».
Πηγή: newsique.gr