Θέμα χρόνου είναι το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα μέτρο που ισχύει για την πανδημία, αλλά δεν συζητείται ακόμα για άρση.

Το μέτρο της πανδημίας που ξεχάσαμε και δεν καταργείται ακόμα

Η συζήτηση για πλήρη άρση των μέτρων της πανδημίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες, ενώ φαίνεται πως μετά και την Καθαρά Δευτέρα, στις 7 Μαρτίου, θα σταματήσουν να ισχύουν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. Και ενώ, είναι ευρέως γνωστό ότι επίκειται να ανακοινωθεί το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η καραντίνα όσων βρίσκονται θετικοί στην Covid δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Η πρώτη χώρα που τερμάτισε την υποχρεωτική καραντίνα ήταν η Βρετανία, που την προηγούμενη εβδομάδα σφύριξε το τέλος της πανδημίας. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Η καραντίνα στο σπίτι παραμένει υποχρεωτική, αλλά και πάλι όχι για όλους.

Τι ισχύει με την καραντίνα των εμβολιασμένων που είναι θετικοί στον κορονοϊό

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως οι εμβολιασμένοι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για κορονοϊό είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα. Η ημέρα 0 της έναρξης της καραντίνας είναι η ημέρα λήψης του θετικού τεστ.

Μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορεί να διακοπεί η καραντίνα. Εάν ο πυρετός επιμένει, η οδηγία είναι να παρατείνεται η απομόνωση στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο πυρετός.

Μετά τη λήξη της καραντίνας, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Τι κάνουν οι εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Όσοι έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ή τις δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή μία δόση του Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) την Πέμπτη ημέρα από την έκθεση.

Πόσες μέρες είναι η καραντίνα των ανεμβολίαστων

Οι ανεμβολίαστοι που βγαίνουν θετικοί στην Covid, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, ισχύει ό,τι αναφέρεται παραπάνω για τους εμβολιασμένους που νοσούν. Δηλαδή πέντε μέρες καραντίνα εφόσον είναι ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά με τους εμβολιασμένους είναι ότι όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, ή έχουν κάνει τη μία δόση του J&J και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, τότε ισχύουν τα εξής:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Οι τελευταίες οδηγίες του ECDC για την καραντίνα

Πριν από έναν μήνα, στις 28 Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για την καραντίνα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για τον τερματισμό της πρέπει να είναι σε ισορροπία και με το ότι το άτομο δεν πρόκειται να μεταδίδει πλέον τον ιό αλλά και με τις επιπτώσεις της απομόνωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το ECDC, όσοι νοσούν με COVID-19 μπορούν να τερματίσουν την καραντίνα τους ή να βγουν από το νοσοκομείο, εφόσον έχουν ληφθεί υπόψιν οι εξής παράγοντες:

  • η κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
  • ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
  • η σοβαρότητα της νόσου,
  • η ανοσολογική κατάσταση,
  • η επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
  • οι κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης και
  • οι ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial