Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: Οι οπισθοδρομικοί διαχωρισμοί στην εκπαίδευση των γυναικών

Διαχωρισμό των φοιτητών και των φοιτητριών με βάση το φύλο, και νέο κώδικα ένδυσης στα πανεπιστήμια προανήγγειλαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Αμπντούλ Μπακί Χακάνι έκανε σαφές πως θα επιτραπεί μεν στις γυναίκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά όχι στις ίδιες αίθουσες με τους άνδρες φοιτητές, ενώ προανήγγειλε και «αναθεώρηση» των πεδίων σπουδών που θα διδάσκονται. 

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί στη θορυβημένη διεθνή κοινότητα πως δεν θα απαγορεύσουν σε κορίτσια και γυναίκες την πρόσβαση σε σχολεία ή πανεπιστήμια και πως θα τους επιτρέψουν να εργάζονται. Ωστόσο από τα μέσα Αυγούστου που κατέλαβαν την εξουσία, έχουν απαιτήσει από όλες οι γυναίκες, πλην των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας, να απέχουν από την εργασία τους «έως ότου να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας». 

Οι ανακοινώσεις της Κυριακής για τους νέους περιορισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την έπαρση της σημαίας των Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο, έναν μήνα μετά την εισβολή στην Καμπούλ. Τα νέα μέτρα εισάγουν κραυγαλέες αλλαγές στα πανεπιστήμια, αφού πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι φοιτήτριες δεν ήταν υποχρεωμένες να ντύνονται όπως απαιτούν οι ισλαμικοί κανόνες και οι σχολές ήταν μεικτές, με γυναίκες και άνδρες στα έδρανα. 

Ο Χακάνι παρουσιάστηκε ανένδοτος σχετικά με τις αλλαγές: «Δεν έχουμε κανέναν πρόβλημα να τερματίσουμε το μεικτό εκπαιδευτικό σύστημα», είπε. «Οι πολίτες είναι μουσουλμάνοι και θα το αποδεχτούν».

Πολλοί επισημαίνουν πως οι νέοι κανόνες πρακτικά θα αποκλείσουν γυναίκες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να παραδίδονται ξεχωριστά τα μαθήματα σε άνδρες και γυναίκες. Ο Χακάνι ωστόσο διατείνεται πως υπάρχουν αρκετές καθηγήτριες για το σχέδιο, για το οποίο «δεν υπάρχουν εναλλακτικές». 

Επανήλθαν οι ακραίες απαγορεύσεις στις γυναίκες

«Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε άνδρες καθηγητές που θα διδάσκουν πίσω από μία κουρτίνα ή θα κάνουν χρήση τεχνολογίας», πρόσθεσε. Οι γυναίκες θα φορούν υποχρεωτικά χιτζάμπ, με τον Χακάνι να αποφεύγει να προσδιορίσει αν θα απαιτείται και επιπλέον κάλυμμα για τα πρόσωπά τους. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη αντικαταστήσει το υπουργείο γυναικείων υποθέσεων με ένα υπουργείο για ζητήματα «Αρετής και Φαυλότητας». Πρόκειται για την επανίδρυση μιας υπηρεσίας που ήταν υπεύθυνη για την θρησκευτική αστυνομία που έκανε ελέγχους σε δημόσιους χώρους, επιβάλλοντας την Σαρία, στην πιο αυστηρή της ερμηνεία, κατά την προηγούμενη περίοδο εξουσίας των Ταλιμπάν. Οι ελεγκτές έγιναν διαβόητοι για τα δημόσια μαστιγώματα γυναικών που «τολμούσαν» να ντύνονται διαφορετικά ή να κυκλοφορούν χωρίς άνδρες συγγενείς τους. 

Ο νέος υπουργός ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν και τα πεδία εκπαίδευσης καθώς οι Ταλιμπάν θέλουν η διδακτέα ύλη να συνάδει με τις «ισλαμικές, τις εθνικές και τις ιστορικές αξίες», παραμένοντας ωστόσο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Ξεχωριστές τάξεις αγοριών και κοριτσιών θα δημιουργηθούν και στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: lifo.gr