Αναλογίες ανάμεσα στο Αφγανιστάν και την πτώση του Βιετνάμ (video)

Ο μόνος Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής που είδε με τα μάτια του την πτώση της Σαϊγκόν και το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ δήλωσε την Τρίτη (17/8) ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν του θυμίζουν πολύ «το Βιετνάμ και την Καμπότζη».

«Όλα καταρρέουν πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο βραβευμένος δημοσιογράφος Jim Laurie στο Fox News. «Εκεί τουλάχιστον, στο Βιετνάμ, είχαμε 55 μέρες για να δούμε το ξεδίπλωμα της επιχείρησης του Νότιου Βιετνάμ. Είχαμε αυτές τις φρενιασμένες 24 ώρες στο πολύ τέλος, στις 29-30 Απριλίου 1975, όταν ήμουν εκεί. Και ήταν φυσικά τραγικό. Με τον ίδιο τρόπο που αποκαλύπτεται η τραγωδία στην Καμπούλ τις τελευταίες 48 ώρες».

Πως η περίπτωση Αφγανιστάν θυμίζει την αντίστοιχη του Βιετνάμ

«Η μεγαλύτερη τραγωδία ήταν το γεγονός ότι αφήσαμε τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους πίσω. Αναγκαστήκαμε να τους αφήσουμε πίσω», πρόσθεσε ο Jim Laurie για τα δύο γεγονότα που στο μυαλό του μοιάζουν επικινδύνως πολύ.

Ο Laurie, που έχει τιμηθεί με βραβείο Peabody για την κάλυψη των γεγονότων της Σαϊγκόν για λογαριασμό του NBC News, λέει πως η εκκένωση του Νότιου Βιετνάμ ήταν πολύ πιο πετυχημένη από την αντίστοιχη επιχείρηση στην Καμπούλ.

«Στο Βιετνάμ, μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους τους δημοσιογράφους που δούλευαν για μας και ήθελαν να φύγουν», θυμάται χαρακτηριστικά. «Η αμερικανική πρεσβεία κατάφερε να απομακρύνει πάνω από 5.000 Βιετναμέζους σε 18 ώρες. Το ίδιο είχε κάνει τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες για 35.000 Βιετναμέζους».

«Δεν είναι ποτέ εύκολο να χάνεις έναν πόλεμο. Και στη ζωή μου έχω δει τις ΗΠΑ να φεύγουν με τραγικό τρόπο από την Καμπότζη. Μερικές βδομάδες έπειτα και από το Βιετνάμ. Πολύ δύσκολο για μένα να το βλέπω όλο αυτό να συμβαίνει και πάλι»…

Πηγή: newsbeast.gr