Τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία – Δύο στους τρεις δεν θεωρούν τη Ρωσία αποκλειστικά υπεύθυνη για τον πόλεμο
Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία ερευνών to the point σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η δημοσκόπηση έγινε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 1 έως 4 Μαρτίου, σε δείγμα 852 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω. Οι Θεσσαλονικείς απαντούν στα ερωτήματα για το ποιος φταίει για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, πώς αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τι πρέπει να γίνει με τους Έλληνες Ομογενείς που ζουν στις εμπόλεμες περιοχές, εάν απαιτείται συγκρότηση ευρωστρατού, εάν χρειάζονται και νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κ.ά. Ειδικότερα:
Στο ερώτημα «ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία» οι Θεσσαλονικείς δείχνουν τη Ρωσία ως βασικό υπεύθυνο, αλλά όχι μόνον αυτήν. Συγκεκριμένα το 30,5% θεωρεί ότι την ευθύνη έχει κυρίως η Ρωσία, αλλά ευθύνεται και η Δύση, ενώ άλλοι περίπου τόσοι (30,2%) θεωρεί ως αποκλειστική υπεύθυνη τη Ρωσία. Ποσοστό 13,5% πιστεύει ότι την κύρια ευθύνη την έχει η Ρωσία, αλλά ευθύνεται και η Ουκρανία, 12% θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη τη Δύση και 6,5% πιστεύει ότι την κύρια ευθύνη έχει η Ουκρανία, αλλά ευθύνεται και η Δύση. Συνολικά, το 65,4% των Θεσσαλονικέων πιστεύει ότι ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει μόνον η Ρωσία, επιρρίπτοντας σε αυτή μεγαλύτερη (44%) συγκριτικά με τη Δύση και την Ουκρανία, μικρότερη (1,8%) ή και καθόλου ευθύνη (19,6%), ενώ, όπως προαναφέρθηκε, το 30,5% τη θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων, οι της ΝΔ πιστεύουν σε ποσοστό 54,5% ότι φταίει αποκλειστικά η Ρωσία, το 38,3% του ΣΥΡΙΖΑ ότι φταίει η Ρωσία, αλλά και η Δύση και το 28,6% του ΚΙΝΑΛ ότι φταίει η Ρωσία.
Περίπου ένας στους δύο Θεσσαλονικείς (ποσοστό 49,5%) θεωρούν πιθανό ότι «το παράδειγμα Πούτιν μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια παρόμοια κίνηση έναντι της χώρας μας». Το 17% πιστεύει ότι είναι νωρίς να το κρίνουμε αυτό, το 15,5% πιστεύει ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ 11,3% θεωρεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Τα ενδεχόμενα αυτά διαμορφώνουν και τη θέση των πολιτών αναφορικά με την προμήθεια νέων εξοπλισμών από τη χώρα μας. Ειδικότερα, το 63,6% των Θεσσαλονικέων τάσσεται υπέρ του εξοπλισμού της χώρας με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες (με τη θέση αυτή συμφωνεί το 94,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 45% του ΣΥΡΙΖΑ και το 60% του ΚΙΝΑΛ). Αντιθέτως το 25,9% δηλώνει πως η χώρα δεν χρειαζόταν αύξηση των εξοπλισμών ενώ βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση (4,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, 31,7% του ΣΥΡΙΖΑ και 30% του ΚΙΝΑΛ). Επίσης, το 5,2% δηλώνει ότι δεν ήταν υπέρ της αύξησης των εξοπλισμών, αλλά μετά όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έχει αναθεωρήσει τη στάση του.
Όσον αφορά την τύχη των Ελλήνων Ομογενών οι οποίοι ζουν σε εμπόλεμες περιοχές το 25,2% πιστεύει ότι θα πρέπει να τους στηρίξουμε ώστε να καταφύγουν σε γειτονική προς την Ουκρανία χώρα και μετά να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ποσοστό 24,8% θεωρεί ότι θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά μόνον μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στην Ουκρανία. Το 23,7% δηλώνει ότι θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε με όλους τους τρόπους ώστε να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Ποσοστό 18,7% πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να έρθουν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.
Υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού τάσσεται περίπου ένας στους δύο Θεσσαλονικείς, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Αυτό πιστεύει το 46,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 28% θεωρεί ότι δεν χρειάζεται κοινός στρατός, αρκεί ένας καλύτερος συντονισμός των εθνικών στρατών της Ευρώπης. Επίσης το 13,3% δηλώνει ότι δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός στρατός, αρκεί το ΝΑΤΟ να παίξει το ρόλο του.
Όσον αφορά τα κόμματα, υπέρ του ευρωστρατού τάσσεται το 69,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 58,3% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, ενώ οι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι, από 32,2% υπέρ του ευρωστρατού και υπέρ του καλύτερου συντονισμού των εθνικών στρατών των ευρωπαϊκών χωρών.
Αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και άλλες χώρες σε βάρος της Ρωσίας, το 34,5% πιστεύει ότι δεν επαρκούν, αλλά πρέπει να υπάρξουν και άλλες, σε οικονομικό πάντα επίπεδο, ενώ το 25,8% θεωρεί ότι οι κυρώσεις δεν είναι λάθος, ωστόσο δεν έχουν καμία επίδραση στις εξελίξεις. Το 15,6% δηλώνει ότι οι κυρώσεις είναι λάθος καθώς δεν ευθύνεται η Ρωσία, το 12,4% θεωρεί ότι είναι σωστές και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, ενώ το 5,1% πιστεύει ότι δεν επαρκούν και πως πρέπει να υπάρξει πολεμική εμπλοκή στο πλευρό της Ουκρανίας.
Πηγή: voria.gr