Ανοίγουν νέες δίοδοι για θεραπεία
Νευροβιολόγοι του Broad Institute κατάφεραν να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν με τη νόσο του Πάρκινσον και ανακάλυψαν τι τα κάνει τόσο ευάλωτα. Η ομάδα μελέτησε δεδομένα από ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο ή από άνοια και τα συνέκριναν με υγιείς ανθρώπους. Βρήκαν λοιπόν ότι υπάρχει μία ομάδα κυττάρων τα οποία είναι “πολύ ευαίσθητα” στον εκφυλισμό, ανοίγοντας το δρόμο για θεραπευτικές τακτικές.
Η νόσος του Πάρκινσον χτυπάει τα νευρικά κύτταρα τα οποία παράγουν ντοπαμίνη, το χημικό “αγγελιοφόρο” που ρυθμίζει τη διάθεση και τις κινήσεις του σώματος. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν χιλιάδες νευρώνες του εγκεφάλου, απομονώνοντας 22.000 εγκεφαλικά κύτταρα από δείγματα ιστού. Βρήκαν 10 διαφορετικές υποκατηγορίες νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, αλλά μία ξεχώρισε λόγω της απουσίας της από τους εγκεφάλους των ανθρώπων με Πάρκινσον.
Βρήκαν λοιπόν πως οι μοριακές διεργασίες που συνδέονται με το θάνατο των κυττάρων σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενισχύονται από τους συγκεκριμένους νευρώνες και εντόπισαν ακριβώς τη θέση τους. Στο κάτω μέρος της συμπαγής μοίρας μέλαινας ουσίας. Ανακάλυψαν μάλιστα πως αυτά τα κύτταρα είναι και πιο ευαίσθητα σε παράγοντες ρίσκου από γονίδια.
Τώρα που ξέρουμε ποια κύτταρα είναι πιο ευπαθή στη νόσο του Πάρκινσον, οι ερευνητές μπορούν να τα αναπτύξουν στο εργαστήριο για να τα μελετήσουν και να δοκιμάσουν πιθανές θεραπείες.
Αυτή είναι μία κρίσιμη ανακάλυψη, καθώς η δυνατότητά μας να εντοπίσουμε δείκτες και στόχους για τη νόσο του Πάρκινσον, θα καθορίσει την ικανότητά μας να αναπτύξουμε καινοτόμες θεραπείες για αυτήν την καταστροφική ασθένεια.
Πηγή: unboxholics.com