ΗΠΑ: Χωρίς τελικό συμπέρασμα η έκθεση για την προέλευση κορονοϊού

Η έκθεση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την προέλευση του κορονοϊού δεν εξάγει οριστικά συμπεράσματα. Το ευαίσθητο ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί πηγή τριβών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει στα τέλη Μαΐου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνου τις προσπάθειές τους για να εξηγήσουν την προέλευση της Covid-19. Ο Μπάιντεν ζήτησε να υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπάιντεν παρέλαβε την Τρίτη (24/8), αυτή την έκθεση που φέρει τη διαβάθμιση άκρως απόρρητη. Όμως το έγγραφο δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα επειδή, παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση. Οι πληροφορίες προέρχονται από την εφημερίδα Washington Post. Η ίδια επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αλλά τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Κίνα δεν παρέσχε αρκετές πληροφορίες, υποστηρίζει η Wall Street Journal. Βασιζόμενη κι αυτή σε δύο υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να αποχαρακτηρίσουν τμήματα της έκθεσης για ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.

Ενώ για καιρό οι περισσότεροι ειδικοί απέρριπταν αυτό το ενδεχόμενο, η θεωρία ενός ατυχήματος στο εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα επανήλθε τους τελευταίους μήνες στη συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ. Επίσης οι εκκλήσεις για πιο εμπεριστατωμένες έρευνες πολλαπλασιάσθηκαν στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Η Κίνα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «θεωρίες συνωμοσίας».

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.439.888 ανθρώπους στον κόσμο από το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (24/8) από το Γαλλικό Πρακτορείο και είναι βασισμένος σε επίσημες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ