Η Μαρία Βλαντιμίροβνα Ζαχάροβα – όπως είναι ολόκληρο το όνομά της – είναι Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 10 Αυγούστου 2015.
Είναι από τις πιο σχολιασμένες Ρωσίδες διπλωμάτες. Αντιτίθεται συχνά στην Τζένιφερ Ψάκι, την εκπρόσωπου Τύπου του Λευκού Οίκου. Φημίζεται για τη διπλωματία της ενώ δεν «μασάει τα λόγια της» και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν είχε διστάσει να καταφερθεί εναντίον της, κατηγορωντας την για υποκρισία και πως ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στις περιπτώσεις της Κριμαίας και της Καταλονίας.
Η στάση της προς τη Γερμανία
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας μάλιστα τη Δευτέρα λεκτική επίθεση προς τη Γερμανία για το αν τελικά κατάφερε ποτέ το ομοσπονδιακό κράτος να αποναζιστοκοποιηθεί.
«Για άλλη μια φορά, όπως πολλές άλλες στην ιστορία, τα όπλα που προέρχονται από τη Γερμανία στρέφονται εναντίον Ρώσων στρατιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβεβαιώσεις Σολτς για συμφιλίωση Γερμανίας και Ρωσίας ακούστηκαν ιδιαίτερα κυνικές. Η Γερμανία καλεί τα φαντάσματα όχι ενός ψυχρού πολέμου, αλλά ενός «καυτού» πολέμου», ανεφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να παραδόσει στρατιωτικά όπλα στην Ουκρανία.
«Πυροδοτούνται πολλοί θλιβεροί συνειρμοί, που εύκολα μπορούν να δώσουν πάτημα σε νεοναζί και τρομοκράτες. Η προμήθεια όπλων στους ιδεολογικούς κληρονόμους του συνεργού των Ναζί, Στεπάν Μπαντέρα, μας κάνει, θέλοντας και μη, να διερωτηθούμε πόσο ολοκληρωμένη ήταν η διαδικασία αποναζιστικοποίησης στη Γερμανία μετά την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;» κατέληξε η Ζαχάροβα ανεβάζοντας για ακόμη μια φορά τους τονούς.
Γόνος διπλωματών
Η 46χρονη σήμερα Ρωσίδα προέρχεται από οικογένεια διπλωματών. Ο πατέρας της, Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, μετέφερε την οικογένεια του στο Πεκίνο το 1981 όταν εκείνος διορίστηκε εκεί στη σοβιετική πρεσβεία. Η οικογένεια εγκατέλειψε το Πεκίνο το 1991 όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και επέστρεψε στη Ρωσία το 1993. Η μητέρα της, η Ιρίνα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Το 1998, η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των ανατολιτικών σπουδών και της δημοσιογραφίας.
Στις 10 Αυγούστου 2015, ανέλαβε το πόστο της διευθύντριας Επικοινωνίας του ρωσικού ΥΠΕΞ και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στο συγκεκριμένο πόστο, στη Ρωσία.
Η Μαρία Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αμερικανική πόλη ως υπεύθυνη Τύπου της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ. Έχει μία κόρη, τη Μαριάνα, ηλικίας οκτώ ετών.
Πηγή: ieidiseis.gr