ΟΗΕ – Αφγανιστάν: «Μία μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει»

Οι απομακρύνσεις πολιτών από την Καμπούλ αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει» στο Αφγανιστάν και για τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του.

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η υπηρεσία του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη Παρακσευή πως έως 500.000 Αφγανοί μπορεί να διαφύγουν από τη χώρα τους μέχρι το τέλος του χρόνου, επανέλαβε έκκληση να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.

«Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει», αναφέρει ο Γκράντι σε δήλωσή του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υποχρεώσεις» των κρατών σε ό,τι αφορά την υποδοχή Αφγανών

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπενθύμισε σήμερα στα 47 κράτη μέλη του τις «υποχρεώσεις» τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που φεύγουν από το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη έχουν την «ατομική και συλλογική ικανότητα» να διασφαλίσουν την προστασία τους.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευθούν επίσημα να διαχειριστούν την άφιξη ανθρώπων, που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ανέφερε, σε μια δημόσια δήλωση, η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Η άφιξη Αφγανών που διεκδικούν προστασία μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να μην θεωρηθεί ευκαιρία για περαιτέρω διάβρωση του συστήματος προστασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Μιγιάτοβιτς ζήτησε από τα κράτη να λάβουν τρία μέτρα: να επιταχύνουν και να αναπτύξουν τις προετοιμασίες για την άφιξη αιτούντων άσυλο∙ να διασφαλίσουν πως η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης δεν θα γίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων∙ και να θέσουν τέλος στις διαδικασίες επιστροφών στο Αφγανιστάν

«Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλά από τα οποία είχαν δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχουν μόνο ηθική και νομική υποχρέωση να υποδεχθούν τους Αφγανούς που αναζητούν προστασία, αλλά έχουν και την ικανότητα να το κάνουν», κατέληξε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Οι αποφάσεις που θα επιφέρουν πλήγμα στα δικαιώματα του Ανθρώπου, μακράν του να είναι αναπόφευκτες, θα είναι κατά συνέπεια το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικού θάρρους», αναφέρει.

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial