Πώς η Πορτογαλία αναδείχθηκε πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς

Η Πορτογαλία διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19 στον κόσμο. Περίπου το 83% του πληθυσμού της είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 86% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Τα ποσοστά αυτά τοποθετούν την Πορτογαλία στους πρωταθλητές των εμβολιασμών παρέα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν σε ποσοστά εμβολιασμού το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες προπορεύτηκαν σημαντικά. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 61% στο Ισραήλ και στο 66 % στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός αρκετών ανθρώπων για την προστασία ολόκληρης της ομάδας», δήλωσε αυτό το μήνα σε ενημέρωση των μμε ο Ενρίκε ντι Γκουβέια ε Μέλο, πρώην αντιναύαρχος ο οποίος ηγείται της task force για τον εμβολιασμό της χώρας.

Ο ίδιος έχει εξελιχθεί σε ένα ήσυχο ήρωα στη χώρα προωθώντας τους εμβολιασμούς και καταφέρνοντας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαμαρτυρίες κατά του εμβολίου. Σε πρόσφατη διαμαρτυρία απευθύνθηκε ήρεμα στους εκνευρισμένους διαδηλωτές λέγοντας ότι «ο πραγματικός δολοφόνος είναι ο ιός» καθώς υπήρχαν κάποιοι στο πλήθος που κρατούσαν πλακάτ αποκαλώντας τον  «δολοφόνο».

Τέτοιες διαμαρτυρίες σπανίζουν στην Πορτογαλία και η συντριπτικά θετική διαχείριση του κοινού από τον Γκουβέια ε Μέλο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν κάνει τη χώρα πρωτοπόρο στον παγκόσμιο αγώνα εμβολιασμού κατά του Covid. Ωστόσο, «δεν είναι σημαντικό να είσαι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος στον κόσμο», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ο Γκουβέια ε Μέλο τέθηκε επικεφαλής της task force τον Ιανουάριο και έδωσε πνοή σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε δυσάρεστα δύο μήνες νωρίτερα, μετά από καταγγελίες για πολίτες που αποκτούσαν πρόσβαση στο εμβόλιο χωρίς να έχει έρθει η σειρά τους. Οι καταγγελίες οδήγησαν στην παραίτηση τον προηγούμενο επικεφαλής.

Ο Γκουβέια ε Μέλο έφερε μαζί του μια ομάδα περίπου 30 στρατιωτικών, μαθηματικών και γιατρών για να συνεργαστούν με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας για τον συντονισμό ενός δικτύου περίπου 300 κέντρων εμβολιασμού, πολλά από τα οποία βασίζονται σε δημοτικά αθλητικά γήπεδα. Το σύστημα, το οποίο διαχειρίζονταν περίπου 5.000 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές, χορηγούσε στο αποκορύφωμά του περίπου 154.000 δόσεις την ημέρα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποδίδουν την επιτυχία του εμβολιασμού της Πορτογαλίας στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ιατρών, στρατιωτικών και τοπικών αξιωματούχων. Αναφέρουν επίσης τις μνήμες του κοινού για το πώς ο εμβολιασμός χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

Ο φόβος έπαιξε επίσης τον ρόλο του. Η Πορτογαλία υπέστη μία από τις χειρότερες εξάρσεις στον κόσμο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινούσε στη χώρα. Η Πορτογαλία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.

Το ότι ο εμβολιασμός δεν έγινε υποχρεωτικός θεωρείται ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. «Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχαμε ανάγκη να συζητήσουμε για εντολές εμβολιασμού», δήλωσε στους Financial Times ο Ricardo Baptista-Leite, γιατρός και εκπρόσωπος υγείας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταλαβαίνει ότι η καλύτερη διαθέσιμη λύση για τον έλεγχο αυτής της ασθένειας είναι μέσω του εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial