Η οικονομική καταστροφή του Θανάση Βέγγου: Δώρισε ποσοστά από ταινία σε ηλεκτρολόγο που περίμενε παιδί κι εκείνος τον πήγε στα δικαστήρια

Σαν σήμερα το 2011, πέθανε ο καλός μας άνθρωπος Θανάσης Βέγγος, που εξαιτίας της τελειομανίας του υπέστη οικονομική καταστροφή.

Ο Θανάσης Βέγγος, ο «καλός μας άνθρωπος», σαν σήμερα μάς χάρισε μια μεγάλη στεναχώρια. Δεν το συνήθιζε, δεν το ήθελε, γέλιο απλόχερα επιθυμούσε να προσφέρει, αλλά στις 3 Μαΐου το 2011, ήταν κάτι πάνω από τις δυνάμεις του. «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο και τον πολιτισμό γενικότερα.

Από το ξεκίνημα ακόμα συνάντησε εμπόδια και δυσκολίες, αλλά ο Βέγγος «έτρεχε» για να ξεπεράσει κάθε τι που έμοιαζε ανυπέρβλητο σε άλλους. Ήταν άλλωστε τελειομανής. Το ξεκίνημα λοιπόν έγινε στην Μακρόνησο, το 1948-1950, όπου υπηρέτησε τη θητεία του ως «ανεπιθύμητος». Εκεί γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο και το 1954 έγινε η αρχή παίζοντας στην ταινία «Μαγική Πόλη» του Κούνδουρου.

Τα επόμενα χρόνια «χτίζει» στον κινηματογράφο τον χαρακτήρα που γνωρίσαμε όλοι. Του αεικίνητου και γκαφατζή και όλα πήραν τον δρόμο του. Ο Θανάσης Βέγγος είπε να κάνει το βήμα παραπάνω και να δημιουργήσει μια δική του εταιρεία γέλιου, την «Θου-Βου ταινίες γέλιου», αλλά όσο ταλέντο είχε στην υποκριτική, άλλο τόσο του έλειπε από τη διαχείριση οικονομικών.

11

Όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», ένα από τα λάθη του ήταν, «για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας. Έφτανε στο σημείο να πουλήσει το 120% με 130% της ταινίας και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το 30% ή το 20% επιπλέον».

Η φήμη του «κακοδιαχειριστή» στα οικονομικά όμως γρήγορα εξαπλώθηκε και πολλοί θέλησαν να το εκμεταλλευτούν. Όπως ένας ηλεκτρολόγος που του είχε πει πως η γυναίκα του ήταν έγκυος και ο Βέγγος του… δώρισε ποσοστά από μια ταινία του. Μετά την προβολή όμως αυτής, ο καλόκαρδος κωμικός δεν είχε χρήματα για να δώσει στον ηλεκτρολόγο και εκείνος τον κατήγγειλε και τον οδήγησε στα δικαστήρια.

Όσοι τον γνώριζαν καλά, ανέφεραν πως η οικονομική καταστροφή του Βέγγου επήλθε επειδή ήταν τελειομανής. Δεν λογάριαζε τα χρήματα σαν παραγωγός. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

11

Μπορούσε να γυρίσει δεκάδες φορές μία σκηνή, μέχρι να ολοκληρωθεί έτσι ακριβώς όπως ήθελε. Τότε όμως το φιλμ ήταν πολύ ακριβό και έπρεπε να πληρώνει με λεφτά που δεν είχε. Το είχε αναγνωρίσει βέβαια κάποια στιγμή, λέγοντας: «Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή»!

Παρά τις επιτυχίες στις ταινίες του όμως, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την πτώχευση. Οι δανειστές του τον πίεζαν, η εφορία τον κυνηγούσε και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες, του είχαν γυρίσει την πλάτη.

Έφτασε στο σημείο να χάσει το σπίτι του στην Κυψέλη όπου ζούσε με την οικογένειά του.

«Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα» είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο Θανάσης Βέγγος κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά πολλά χρόνια αργότερα, με τα οικονομικά του να αναλαμβάνει ένας φίλος και συνεργάτης του, ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Πηγή: gazzetta.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial