Πώς αποτιμούν κυβερνητικά στελέχη την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Απολύτως επιτυχημένο το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λένε κυβερνητικές πηγές

Με χαμόγελα και αισιοδοξία επιστρέφει σήμερα από τις ΗΠΑ η κυβερνητική αποστολή από την Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς το πρόσημο από τις επαφές, τις συναντήσεις και τις ομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα κρίνεται ως απολύτως θετικό.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στην διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη,, αποτυπώθηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο καθώς η Ελλάδα προβλήθηκε και έγινε αποδεκτή ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός άλλωστε ότι στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού κεντρικά ζητήματα αναδείχθηκαν η αγορά των F35 από την Ελλάδα, τα ενεργειακά αλλά και η στάση της Αθήνας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συνέβαλε και η ιστορική τόσο λόγω περιεχομένου όσο και επειδή ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία να ξεδιπλώσει στο Κογκρέσο τις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν απολύτως επιτυχημένη και απαριθμούν τους λόγους:

  • Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη καθώς η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
  • Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας
  • Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές.
  • Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης.
  • Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. «Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα» προσθέτουν κυβερνητικές πηγές

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, χρησιμοποίησε τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κ. Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ως την πιο συγκλονιστική που έχει ακούσει στο Κογκρέσο, με την ίδια να σπεύδει και να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε, επισημαίνοντας με νόημα πως μια τέτοια ομιλία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βατσλαβ Χάβελ το 1990, επίσης στο Κογκρέσο και η οποία είχε διακοπεί 23 φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

O ελιγμός με τα F35

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη η ανακοίνωση ότι η Ελλάδα προτίθεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις της αλλά και την θέση της στην νοτιανατολική Μεσόγειο προχωρώντας σε αγορά μιας μοίρας των F35.

Ορίζοντας της αγοράς αυτής εάν συμφωνηθούν όλοι οι παράμετροι είναι το 2028, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του προγράμματος αναβάθμισης των F16, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής κανενός, και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των F35 μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των F35 προκύπτει από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρουσιάζει με αποδείξεις – δείχνοντας χάρτες της προκλητικής «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας – τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μετά την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, η κυρία Πελόζι, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κράτησε τους χάρτες που της έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη για τις πρακτικές της Άγκυρας, κάτι μάλιστα που το εξέφρασε με εμφανή ένταση στον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό δε, το γεγονός πως η Νάνσι Πελόζι είχε πολύ πιο έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον τζο Μπαίντεν.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε την προσοχή της γερουσίας στο κομμάτι των εξοπλιστικών και σε ποιους εγκρίνουν την πώληση όπλων, με την Νάνσι Πελόζι να συντάσσεται και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα πάρει εύκολα την έγκριση του κογκρέσου.

Στέλνοντας, δε, για άλλη μια φορά μήνυμα στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα πάντα επιζητά την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες. Ένα πλαίσιο υπάρχει για να λύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι πράξεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία πράξη παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις και όσα αναφέρονται για τα ελληνικά νησιά, και πρέπει να σταματήσουν άμεσα» επικρίνοντας τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τη φράση «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία είναι μια πηγή αστάθειας. Ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν συζητάτε ζητήματα εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η απουσία ονομαστικής αναφοράς στην Τουρκία από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού δεν ήταν αποτέλεσμα πλημμέλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στο Κογκρέσο παρουσίασε με σαφή τρόπο την ελληνική βούληση για μηδενική ανοχή έναντι της τουρκικής επιθετικότητας:

«Για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υποδεικνύεται από κυβερνητικούς παράγοντες, με την ίδια τακτική θέλησε να αξιοποιήσει τη διείσδυση στην κρίσιμη μάζα των γερουσιαστών που στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, για την αναβάθμιση, στην έκδοση Viper, των F-16 που έχει στον αεροπορικό της στόλο η Άγκυρα.

Η Ελλάδα θα γίνει μοντέρνο κράτος

Ευτυχής και υπερήφανος για το γεγονός ότι η παρουσία του στο Κογκρέσο γέμισε με περηφάνια την Ελληνοαμερικανική κοινότητα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικων οργανώσεων τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

«Σας ευχαριστώ για τη στήριξη σας, σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, την Κύπρο, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει η Ελλάδα μοντέρνο κράτος που αξίζει σε όλου κάνοντας ειδική αναφορά ως «ενδιαφέρουσα εξέλιξη» στο γεγονός ότι πλέον επιστρέφουν στη χώρα αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Όπως τόνισε αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί πλέον υπάρχουν καλές δουλειές και η ανεργία μειώνεται αλλά πρωτίστως γιατί η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς σχέσης εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας καθίσταται πλέον πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής ενώ κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαική Ένωση.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial