Δένδιας: Ο Νέλσον Μαντέλα σύμβολο όλων των ανθρώπων που μάχονται για αξιοπρέπεια

Δένδιας

«Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ο ηγέτης του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Νότιας Αφρικής, αλλά και ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τον Μαντέλα.

«Με το ήθος του και τον αγώνα του βρέθηκε στην ηγεσία ενός πανανθρώπινου, διαχρονικού αγώνα. Του πανανθρώπινου αγώνα για ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναδείχθηκε όχι μόνο σε σύμβολο των καταπιεσμένων λαών της Αφρικής, αλλά και όλων των ανθρώπων που μάχονται για αξιοπρέπεια. Υπήρξε εμβληματικός ηγέτης στην παγκόσμια ιστορία. Πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο, για όλες τις γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Κοιτώντας προς το μέλλον, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, πίστευε σε έναν αγώνα που θα επέτρεπε όχι μία απλή επικράτηση, αλλά μία μεγάλη νίκη. «Τη νίκη της συμφιλίωσης, και της λειτουργίας μίας πολύ-φυλετικής δημοκρατίας, στη μετα-απαρτχάιντ εποχή. Επέλεξε να μετατρέψει την ίδια του την ζωή σε σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αλλά και του μεγαλύτερου αγώνα για τη συμφιλίωση των ανθρώπων. Η δήλωση, από το εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη της Ριβόνια, ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, και όχι μόνο για τη νίκη της φυλής του, αποτέλεσε και αποτελεί το ηθικό του βάθρο» υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξη της δίκης της Ριβόνια ο δικηγόρος και προσωπικός του φίλος, Γιώργος Μπίζος. «Ο σπουδαίος αυτός Νοτιοαφρικανός, αλλά και Έλληνας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Χάρη σε αυτόν, ο Μαντέλα ήρθε σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Διάβασε Σοφοκλή. Διδάχθηκε από τα αρχαία κείμενα που του έδινε στη φυλακή ο φίλος του ο Γιώργος Μπίζος. Εμπνεύστηκε από αυτά» ανέφερε.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι μετά την απελευθέρωσή του συνεργάστηκε με τον τότε Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ ντε Κλέρκ, με τον οποίον μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 1993. «Και τότε ακόμα, ο Μαντέλα έμεινε πιστός στην επιλογή που είχε κάνει από την αρχή του αγώνα του κατά του Απαρτχάιντ: Κήρυξε την αξία της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης όλων των πολιτών της Νότιας Αφρικής» είπε.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική του προσφορά, σημείωσε ότι υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις. «Μετέτρεψε τη Νότιο Αφρική σε ένα πολύχρωμο, ειρηνικό, ελεύθερο έθνος. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στη δημοκρατία. Ακόμα και όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της ελεύθερης Νότιας Αφρικής, συνέχισε να κάνει επιλογές που επιβεβαιώνουν την εμβληματικότητα της μορφής του. Επέλεξε να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία, όπως είχε κάθε δικαίωμα, και μία βέβαιη εκλογή. Έδωσε με αυτό τον τρόπο το μήνυμα για μία άλλη Αφρική, η οποία να ανήκει στη νέα γενιά και στο μέλλον του αφρικανικού λαού. Ο Νέλσον Μαντέλα έβλεπε τη χώρα του σαν σύμβολο της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δεσμούς του Ν. Μαντέλα με την Ελλάδα. «Έβλεπε και την Ελλάδα σαν σύμβολο της Δημοκρατίας. Την Ελλάδα που επισκέφθηκε το 2002.Υπέγραψε τότε την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότιος Αφρική να γίνει μια από τις κόρες της» ανέφερε.

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ηγέτης της ανθρωπότητας και προσέθεσε: Πρωτοπόρος. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με μεγάλο σθένος, με τη δυνατότητα να είναι ηγέτες μιας εξέγερσης. Δεν υπάρχουν, όμως, τόσο πολλοί που μπορούν να καθοδηγήσουν τους λαούς τους μετά την εξέγερση, προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Κατά τούτο, ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε Άξιος Ηγέτης του λαού του, αλλά κυρίως ένας Άξιος Άνθρωπος».

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial