Εύα Καϊλή: Αποκαλύψεις για τη «σκοτεινή» δράση της ευρωβουλευτού υπέρ του Κατάρ

Εύα Καϊλή: Αποκαλύψεις για τη «σκοτεινή» δράση της ευρωβουλευτού υπέρ του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή φέρεται να μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatargate. Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Διαβάστε επίσης: Η Εύα Καϊλή, το Κατάρ και οι 12.453 λομπίστες – Οι κανόνες και τα «παραθυράκια» για το lobbying

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της χθεσινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν, επίσης, διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αρνείται να παραιτηθεί, μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή»
Σε ό,τι αφορά στην Εύα Καϊλή, φέρεται να μεταφέρθηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Χάρεν, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι μέσω του δικηγόρου της, τής ζήτησαν να παραιτηθεί, με την ίδια ωστόσο να αρνείται. Οι πληροφορίες ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένες, αλλά αυτό κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης: Το Qatargate «ξηλώνει» τα αστέρια της Ευρώπης – Οργή για τα ξεπουλημένα «παιχνίδια», σε κρίση οι Θεσμοί

Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν την Καϊλή για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη δράση της. Ο κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ), όπως μεταδίδει το sigmalive.com, ανέφερε ότι είχε προσεγγιστεί από την κ. Καϊλή ώστε να περάσει κάποιες τροπολογίες για την έκθεση που αφορούσε το Κατάρ και η οποία ήταν καταδικαστική.

«Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κορνηλίου, και του είπε ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε».

Όπως συμπλήρωσε, δεν προχώρησε σε καμία κίνηση. «Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης».

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει «παγωμάρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Μου είχε κάνει εντύπωση -και είχα απευθυνθεί στην ίδια- η αναφορά ότι το Κατάρ έχει ρόλο διαμεσολαβητή με την Τουρκία». Όπως εξήγησε, το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας. «Δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ».

Ακόμη, ο κ. Φουρλάς ανέφερε ότι ο θεσμός του λόμπινγκ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμοθετημένος. «Εναπόκειται σε κάθε ευρωβουλευτή το ποιους θα δει, τι θα ακούσει και πώς θα πράξει «Οι λομπίστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αν κάποιοι ευρωβουλευτές ενδίδουν στα χρήματα και στα ταξίδια, ας πληρώσουν το μάρμαρο».

Αντίστοιχα, ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ερίκ Μαρκουάρντ, υπεύθυνος για το ζήτημα άρσης της βίζας για το Κατάρ και άλλες χώρες, είπε στο Politico ότι η Εύα Καϊλή τον πλησίασε πολλές φορές για το θέμα. «Την ενδιέφερε περισσότερο το Κατάρ παρά, για παράδειγμα, άλλες χώρες, όπως το Κουβέιτ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε, επίσης, ότι κι ο ίδιος δέχτηκε τους τελευταίους μήνες εκτεταμένες πιέσεις από λομπίστες του Κατάρ και του προτάθηκε να ταξιδέψει στο εμιράτο για το Μουντιάλ, αλλά αρνήθηκε.

Πηγή: in.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial