Γεννηματά: «Ψηφίζουμε τη Συμφωνία, θέτει τις βάσεις για άμυνα και ασφάλεια»

«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά».

Τόνισε επίσης ότι:

  • Η συμφωνία για τις φρεγάτες πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα για τη στήριξη των ναυπηγείων της χώρας μας. Γινόμαστε χώρα αποκλειστικά καταναλωτής αμυντικών συστημάτων.
  • Η συμφωνία με τη Γαλλία δεν πρέπει να εξασθενήσει σε καμία περίπτωση τη ρήτρα της συνθήκης της Λισαβόνας για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενάντια στις εξωτερικές απειλές.
  • Είναι η ώρα η χώρα μας να δραστηριοποιηθεί ενεργά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των συμφερόντων μας.

Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν έχει χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα, ενώ μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη: Την πανδημία που «δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρων», όπως είπε.

Την ακρίβεια, γιατί «έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση» σημείωσε και «τρίτον η απειλή της ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ανοχή της κυβέρνησης στην ακροδεξιά

Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον για «ανοχή της κυβέρνησης στην ακροδεξιά» που «σηκώνει κεφάλι με γεγονότα όπως αυτά στη Σταυρούπολη, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής». Κάνοντας αναφορά στη διαγραφή του βουλευτή κ. Μπογδάνου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις.

«Οι ακροδεξιές αντιλήψεις παραμένουν ζωντανές μέσα στο κόμμα σας. Ο κ. Μπογδάνος διεγράφη και σωστά. Πείτε μας εδώ από το βήμα της Βουλής κ. Μητσοτάκη: Θεωρείτε τις απόψεις του κ. Μπογδάνου απαράδεκτες για το κόμμα σας ναι η όχι; Σας εκφράζουν; Δεν μπορεί κ. Μητσοτάκη να παίζετε σε δυο ταμπλό. Τα φλερτ με τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις δυναμώνουν, τις καθιστούν ανεξέλεγκτες».

Επιπλέον η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει αυτές τις απόψεις, αλλά και τις προαναγγελίες των υπουργών της κυβέρνησης ότι ο βουλευτής θα επιστρέψει.

Έντονη ήταν η κριτική της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πώς «η πανδημία δεν τελείωσε κ. Μητσοτάκη και έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως παραδεχτήκατε την αποτυχία σας αλλάζοντας όλο το στελεχιακό δυναμικό που χειρίστηκε την πανδημία μέχρι σήμερα. «Τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.

Προωθήστε ξανά τον εμβολιασμό στον πληθυσμό

Ενισχύστε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι άλλα λάθη, κύριε Μητσοτάκη. Στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Ανάλογες ήταν οι επικρίσεις της Φώφης Γεννηματά για την ακρίβεια. Σημείωσε πώς μπορεί να είναι διεθνές φαινόμενο αλλά υπογράμμισε: «Αφήστε ελεύθερη την παραγωγή ΑΠΕ από καταναλωτές, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες. Δώστε τέλος στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε δεν φτάνουν, είναι μικρής διαρκείας, και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Μειώστε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, προστατέψτε τους ασθενέστερους με ειδικό επίδομα και αύξηση του κατώτατου μισθού. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διαμόρφωση των τιμών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial